Ondřej Profant

  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.02.2016 13:46:00

Jakmile je cenzurní mechanismus v provozu, neustále bobtná

Jakmile je cenzurní mechanismus v provozu, neustále bobtná

Proti cenzuře a špehování demonstrovalo šest set lidí, ministerstvo vnitra převzalo výzvu Pirátů.

Na demonstraci za svobodný Internet zorganizovanou Českou pirátskou stranou přišlo v sobotu 20. února podpořit síť bez cenzury a špehování i přes deštivou nepřízeň počasí přibližně šest set lidí. Akce začala na pražském Klárově a na zdejším pódiu se během první hodiny u mikrofonu vystřídalo několik odborníků na Internet, kteří vysvětlovali, jaká potenciální mračna se stahují nad svobodou slova a anonymitou ve virtuálním světě.

Piráti shrnuli možné hrozby v manifestu Tři kroky k obraně svobodného Internetu. Prvním předmětem kritiky se stal úmysl ministra financí Andreje Babiše změnit loterijní zákon a blokovat loterijní weby bez licence k provozu byznysu v ČR. Dále se opřeli do výroků ministra vnitra Milana Chovance. Ten poté, co hackeři nabourali emailovou schránku premiéra Bohuslava Sobotky, začal spekulovat o možnosti identifikace každého internetového uživatele. Téma anonymity na Internetu tak doprovázelo nekompromisní odmítnutí povinnosti Internetové občanky i diskutovaného zákazu šifrování. Třetím želízkem v ohni byl princip kriminalizace odkazování praktikovaný v ČR, jejíž následky teď zakouší i Pirátská strana stíhaná za provoz webu s odkazy www.sledujuserialy.cz. Odmítnutí výše jmenovaných jevů se zároveň stalo požadavky petice, kterou na místě podepsalo přes 300 lidí.

Demonstraci uváděl bývalý předseda strany a šéf jejího mediálního odboru Ivan Bartoš. U mikrofonu se vystřídala řada osobností českého kyberprostoru například spisovatel a novinář Ondřej Neff, který řekl, že ho současné cenzurní snahy vracejí do jeho mládí zrajícího za bývalého režimu, ředitel pro právní a legislativní záležitosti ve společnosti Seznam.cz Michal Feix, jenž zmínil, že cenzura nejen hrozí, ale už se v některých ohledech vlastně děje, přestože nemá žádný smysl a nic neřeší nebo Josef Bouška ze Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR), který dodal, že Babišem plánovaná změna je protiústavní a za SPIR slíbil, že v případě jejího schválení podají stížnost k Ústavnímu soudu, za což si u publika vysloužil hlasitý potlesk. Projevy se nesly v rozhořčeném duchu, řečníci spojovali navrhované změny s totalitními režimy, oblíbeným příměrem byl i George Orwell a jeho román 1984. Na místě probíhala cenzurní dílna, v níž mohl každý začerňovat části textu ve skutečných kritických článcích tak, aby výsledek vyvolal u ministra spokojenost, rozdávaly se očíslované vytištěné „Internetové občanky ministra Chovance“ , díky nimž pak vylosovaní šťastlivci získali trička a zároveň se tal namístě spočítala celková účast. Karet se rozdalo 500. Na chystaný průvod si mohl každý vyrobit v rámci workshopů transparent.

Ivan Bartoš k sobotní demonstraci uvedl: „Ministři Babiš i Chovanec náš protest zachytili a snad se nad ním i zamyslí, naše snaha vyškrtnout cenzurní paragrafy z loterijního zákona a bránit soukromí lidí na síti tímto protestem rozhodně nekončí.“

O hodinu později se vydalo asi čtyři sta lidí korunovat svoji účast na akci pochodem k ministerstvu vnitra, aby instituci předalo zmiňovaný manifest Tři kroky k obraně Internetu. Průvod vyvolával hesla „Internet nedáme“, „Nechceme cenzuru“ nebo „Odkaz není zločin“. Předání ministerstvu proběhlo úspěšně. Na konání akce už reagoval i kritizovaný Andrej Babiš, který se brání tím, že blokuje pouze hazard, nikoliv Internet. Piráti však jeho alibi odmítají.

„Zkušenosti ze zahraničí nám ukazují, že jakmile je cenzurní mechanismus v provozu, neustále bobtná,“ říká Ondřej Profant, předseda pražských Pirátů, který výzvu ministerstvu předal. Akci považují organizátoři za zdařilou, obzvláště s přihlédnutím k povětrnostním podmínkám a nepříjemnému dešti.

Ministr Chovanec na síti Twitter reagoval poněkud dadaistickým příspěvkem o loupení a znásilňování. Jeho reakci Piráti nepochopili.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama