MUDr. Olga Sehnalová, MBA

  • Zlínský kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.04.2011 13:05:54

Jednotný trh musí být výhodou především pro lidi

Jednotný trh musí být výhodou především pro lidi

Evropský parlament dnes přijal tři zprávy, které reagují na sdělení Komise o jednotném trhu vydané v říjnu loňského roku. Jedná se o sérii opatření, která mají pomoci oživit ekonomiku Unie a vytvořit nová pracovní místa.

Původní akt Komise obsahoval 50 návrhů. Na základě doporučení Parlamentu potom Komise 13. dubna navrhne druhé sdělení obsahující prioritní legislativní iniciativy, které by měly být realizovány do konce roku 2012.

 

 

Doporučení Parlamentu se týkají rozdílných témat. Figuruje mezi nimi například financování velkých přeshraničních projektů infrastruktury v oblasti energetiky, dopravy a telekomunikací, posílení přeshraničního online obchodování, či méně byrokratické zadávání veřejných zakázek. Tyto zprávy vyzývají také k lepšímu uznávání pracovních kvalifikací uvnitř EU, větší transparentnosti bankovních poplatků či dalšímu snižování cen za roaming.

 

 

Všechny zúčastněné strany se shodují, že Evropa potřebuje účinná opatření na zvyšování prosperity a zaměstnanosti. Frakce sociálních demokratů v Evropském parlamentu ale poukazuje na to, že v rámci opatření pro podporu jednotného trhu musí být dostatečná rovnováha mezi potřebami podniků a občanů. "Nejde tu přeci jen o byznys, jde tu také o lidi, kteří vnitřní trh tvoří, to znamená také o ochranu spotřebitelů, zaměstnanců nebo zajištění dostupných sociálních služeb“, zdůrazňuje česká europoslankyně Olga Sehnalová (S&D).

 

 

Proto bylo prioritou sociálních demokratů především prosazení tzv. sociální klauzule, která by umožnila ochranu a podporu sociálních a pracovních práv občanů. Dalším důležitým bodem bylo také zdůraznění potřeby právního rámce pro ochranu a zlepšení sociálních služeb obecného zájmu. Tyto věci se také nakonec po náročných vyjednáváních podařilo do dokumentů prosadit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama