RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.04.2011 19:49:33

Za stávající situace je těžké motivovat mladé lidi ke vstupu do armády

Za stávající situace je těžké motivovat mladé lidi ke vstupu do armády

Ministr obrany představil poslancům a senátorům Bílou knihu.

Ve čtvrtek 7. dubna 2011 představil ministr obrany Alexandr Vondra se svými spolupracovníky členům sněmovního Výboru pro obranu a bezpečnost a senátního Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost pracovní verzi Bílé knihy o obraně. Je symbolické, že se historicky první společné zasedání těchto výborů uskutečnilo k projednání materiálu, který bude mít zásadní vliv na budoucnost resortu obrany a zejména Armády České republiky.

"Jsem velmi rád, že se dnešní jednání neslo v mimořádně konstruktivní atmosféře. Z vystoupení všech řečníků bez ohledu na politickou příslušnost bylo cítit, že společným zájmem nás všech je efektivní armáda, ve které budou mít všichni vojáci ty nejlepší podmínky pro výkon služby," zhodnotil schůzku Alexandr Vondra.

Ministr ve svém vystoupení shrnul hlavní zjištění, ke kterým tým pro přípravu Bílé knihy dospěl. Jde zejména o problém udržení potřebných počtů vojáků, vysoký vnitřní dluh resortu nahromaděný v minulosti, či odhad deficitu v investicích potřebných pro rozvoj vojenských schopností v příštím desetiletí.

V této souvislosti ministr Vondra nastínil účastníkům jednání návrhy úsporných opatření, z nichž jedním je například snížení počtu vojenských újezdů. Popsal také priority rozvoje vojenských schopností Armády ČR.

Nejsilněji zaznělo v následující debatě téma příjmové a sociální stability příslušníků ozbrojených sil, a to zejména ve vztahu ke konkurenceschopnosti armády na trhu práce. Padla také výzva ke společnému postupu obou výborů ve prospěch snah ministerstva obrany minimalizovat dopady případného zdanění některých finančních náhrad pro vojáky. Ministr Vondra přitom poslance a senátory upozornil na skutečnost, že "vojáci v základních funkcích mají včetně přídavku na bydlení nižší měsíční příjem než je republikový průměr. Za takové situace je těžké motivovat mladé lidi ke vstupu do armády."

Alexandr Vondra, jeho první náměstek Jiří Šedivý a náčelník Generálního štábu Armády ČR armádní generál Vlastimil Picek dále odpovídali poslancům a senátorům na dotazy týkající se mimo jiné letectva, nového akvizičního systému ministerstva obrany, obrněné techniky, vojenských újezdů nebo provázanosti Bílé knihy s Bezpečnostní strategií ČR zpracovávanou pod vedením Ministerstva zahraničních věcí.

Po zapracování podnětů z diskuse připraví odborný tým pod vedením Jiřího Šedivého další verzi dokumentu tak, aby mohl v následujících týdnech být projednán s příslušnými ústavními činiteli, a poté předložen Bezpečnostní radě státu a schválen vládou ČR. Následně bude Bílá kniha zveřejněna.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama