RNDr. Jitka Seitlová

  • KDU-ČSL
  • Přerov
  • místopředsedkyně Senátu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.03.2016 12:25:25

Občané budou lépe informování a připravení

Občané budou lépe informování a připravení

Návrh senátorky Elišky Wagnerové (za SZ), který ve středu v prvním čtení schválil Senát, pomůže místním referendům.

Ta by se nově mohla konat ve stejných místnostech a časech jako jakékoliv jiné volby, což v současnosti není možné. Společná by byla i volební urna a komise, což by výrazně snížilo náklady obcí na uspořádání referenda. Návrhem novely zákona o místním referendu se nyní budou zabývat senátní výbory. Na projednání budou mít 30 dnů. Snahou senátorky Wagnerové je totiž to, aby se podle novely mohla konat referenda už při podzimních krajských volbách.

„Myslím si, že to hodně pomůže, a zejména to pomůže obcím, kterým to rovněž ušetří velkou dávku peněz,“ uvedla Wagnerová při představení zákona v Senátu.

Návrh podpořili i další zelení senátoři. „Souběžné hlasování v místním a krajském referendu může vést k vyšší účasti na hlasování vytvořením příznivějších podmínek pro voliče a nižším nákladům. Lidé, kteří budou chtít volit ve volbách i v místním referendu nebudou muset chodit dvakrát. Občané budou také lépe informování a připravení, protože společný termín bude srozumitelný a příhodný,“ uvedla senátorka za SZ Jitka Seitlová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama