Gabriela Hubáčková

  • KSČM
  • Ústí nad Labem
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.03.2016 4:32:00

Moderní doba

Moderní doba

Když se podíváme, jak vlastně fungují rodiny s dětmi, je třeba říct, že dnešní uspěchaná doba nám nedává příliš mnoho času věnovat se rodině tak, jak bychom chtěli, tedy lépe řečeno, jak to dělali naši rodiče a prarodiče.

Do práce chodíme velmi brzy a vracíme se pozdě.

Ve většině rodin to není, bohužel, pro matku či otce pouze jedno zaměstnání, ale aby rodinu udrželi na určité úrovni, absolvují zaměstnání většinou dvě. Proto děti vedeme k samostatnosti od malička. Buď vypomůžou starší sourozenci či prarodiče, kteří je vypraví do školy nebo družiny.

Poslední průzkumy ukázaly, že pouze 44 procent dětí ze základních škol snídá a večeří s rodiči nebo alespoň s jedním z nich. Domácí stravu tak nahrazují různá rychlá občerstvení, která děti hojně navštěvují. Výsledek je přesně takový, který si nepřejeme nejen my, ale ani dětští lékaři. Děti kolem jedenácti let trpí nadváhou téměř ve 29 procentech.

Další příčinou tohoto stavu je nedostatek pohybu. Možná bychom měli uvažovat nad tím, zda by dosažitelné možnosti realizace pro děti ve sportu či v různých zájmových činnostech neměly za následek i to, že nebudeme v průzkumech vídat varující čísla o závislosti dětí na drogách, kouření a alkoholu. Poslední průzkumy varují, že kouří jedenáct procent chlapců a šestnáct procent patnáctiletých dívek.

Měli bychom se zamyslet nejen my, rodiče, ale především ministerstvo školství, jak to bude dál. Co dokážeme nabídnout dětem v jejich volném čase, a tím i pomoci rodičům, kteří v dnešní době jsou prací vytíženi více, nežli bývalo zvykem před lety. Jinak by totiž nezvládli zabezpečit slušný standard své rodiny.

Gabriela Hubáčková, poslankyně Parlamentu ČR a stínová ministryně školství, mládeže a tělovýchovy KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama