ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.04.2011 19:59:00

Nové strany a bloudění ve slepých uličkách

Nové strany a bloudění ve slepých uličkách

Nové věci člověka okouzlují, baví nebo aspoň vyvolávají jeho zvědavost. To je případ od případu.

Když jde o jednoduchou věc denní spotřeby, není na tom nic divného. Když jde o organismus tak složitý, jako je politická strana, stojí za to se nad tím zamyslet. Protože hrozí, že na scénu v takových případech přichází čistý kalkul, jehož cílem je získat voličské hlasy stůj co stůj.

Proč vlastně voliči v každých volbách dopřávají sluchu (respektive hlasu) neokoukaným formacím, které se spolehlivě vždycky vyrojí? Chce to změnu, myslí si určitě. Což samozřejmě chápu, pokud je občan unaven nebo dokonce otráven dosavadní politickou realitou. Když nenachází v programech nebo konání tradičních politických stran věci, které pro sebe pokládá za důležité.

Vždycky se pak najde někdo, kdo přesně trefí hřebík na hlavičku a naslibuje hory doly, jen aby se co nejrychleji ocitl v poslaneckých lavicích nebo ještě lépe rovnou ve vládě.

Je kupodivu, že to většinou vychází. Vzpomeňme na ODA, Unii svobody nebo v době nedávné na Stranu zelených, která bohužel pod vedením svého předsedy místo programu zeleného prosazovala ten modrý.

Minulé volby byly v tomto směru ještě štědřejší. Nabízely se dokonce dvě nové strany, s nimiž neměl občan žádnou zkušenost. Ani špatnou, ani dobrou. Takže si TOP 09 a Věci veřejné zidealizoval a promítl si do nich své představy o lepším příštím.

Té první naletěli mnozí občané, kteří to s vlastní zemí myslí dobře, na složenky s dluhovou částkou, která je nižší, než v daleko bohatších zemích. Ta druhá strana krásně mluvila o politických dinosaurech, změně stylu a boji proti korupci. Její marketing byl dokonalý: včele stála televizní hvězda, na billboardech pózovaly blondýny a široko daleko nebylo pro obyčejného občana ani vidu ani slechu po hlavní figuře – majiteli bezpečnostní agentury ABL Vítu Bártovi. Ten se ukázal až později a pořádně to rozjel. Výsledek vidíme už po necelém roce vládnutí téhle garnitury. Místo takřka levicového směřování, které naznačoval volební program, prosazují Věci veřejné pravicové reformy v pravicové vládě. Téhle straně se podařil kolosální podvod, na který bohužel mají doplácet hlavně obyčejní lidé.

Co z toho plyne? Že nové nemusí být lepší, že zkušenosti jsou víc než líbivé řeči, že tradice dává jisté záruky kontinuity a vyhrává nad rychlokvaškou s promyšlenou marketingovou strategií.

Sociální demokracie je strana se zřetelným programem, o kterém netřeba dlouze mluvit. Zastává se lidí, kteří si na živobytí vydělávají vlastní prací, ať už fyzickou nebo duševní. Jejím cílem je vytvořit v České republice silnou střední třídu, která vyplní široký prostor mezi těmi nejbohatšími a těmi, kteří mají stále hlouběji do kapsy. A sociálním demokratům hlavně nezní slovo solidarita jako něco nechutného. Naopak – solidarita mladých se starými, zdravých s nemocnými, zajištěných s chudými je pro nás znakem vyspělé společnosti.

Až se zase za pár let zrodí z chimér a přemrštěných ambicí nějaká nová strana – jako že se určitě zrodí - doufám, že k ní lidé budou přistupovat s obezřetností a nejdřív si ji pořádně proklepnou. Podle mého názoru už totiž není možné marnit čas blouděním ve slepých uličkách.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama