Mgr. Jiří Mihola, Ph.D.

  • KDU-ČSL
  • Brno
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.03.2016 7:29:00

Velký pátek po 65 letech opět mezi svátky

Velký pátek po 65 letech opět mezi svátky

Velikonoce bezpochyby patří k nejvýznamnějším svátkům roku. Těšíme se na ně jako na největší křesťanské svátky, pomlázku, či svátky jara.

V kalendáři nás na ně obvykle upozorňuje barevné odlišení, ale letos můžete snadno přehlédnout, že přibyl jeden sváteční den navíc. Tímto staronovým státním svátkem je den ukřižování Ježíše Krista - Velký pátek, který v letech 1946-1951 patřil k tzv. státně uznaným svátkům také v Československu.

V období komunistické totality však z kalendářů zmizel a svátkem i volným dnem se stalo Velikonoční pondělí. O návrat Velkého pátku mezí státní (ostatní) svátky se teprve koncem roku 2015 postaral návrh KDU-ČSL, který jsme prosadili v Poslanecké sněmovně a následně i v Senátu. Nový státní svátek by však neměl být pouhým dnem volna navíc. Měl by být výzvou nejen pro křesťany, ale pro všechny, kteří se hlásí k duchovním kořenům Evropy, ctí a respektují křesťanskou kulturu v nejširším slova smyslu. Rodiče budou mít možnost prožít další den společně se svými dětmi, které již řadu let na základních a středních školách mají velikonoční prázdniny.

Svátek tak přispěje k dnes často zdůrazňovanému lepšímu skloubení pracovního a rodinného života.

Jako hlavní předkladatel zákona vám chci popřát požehnané, klidné a radostné prožití velikonočních svátků.

Jiří Mihola
místopředseda KDU-ČSL a předseda poslaneckého klubu

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama