ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.04.2011 11:34:08

Máme plán A: chránit svobodu a demokracii

Máme plán A: chránit svobodu a demokracii

Čelíme nejhorší aféře polistopadové historie. Po skandálu s uplácením poslanců VV a prorůstáním agentury ABL do státní správy nehrajeme v první řadě o přežití vlády, hrajeme o zachování demokratických principů a občanských svobod. To je náš plán s ve

Jakékoli další kroky, plány b, c, d či třeba ž, už se píší jen s malým písmenem. Je třeba občanům otevřeně říci, že se nacházíme v politické krizi. Po provalení praktik Víta Bárty a agentury ABL byli koaliční partneři Věcí veřejných postaveni před hotovou věc. Bylo nutné rychle reagovat a dát najevo, že svoboda a demokracie jsou pro nás nekonečně důležitější než vládní křesla. Nikdo v té chvíli nemohl mít připraven nějaký plán b nebo c. Sotva kdo z nás by si dokázal představit, že může nastat taková situace.

Jsme v situaci, kdy zde jsou pádné důkazy, že Vít Bárta organizoval obdobu aféry Watergate. Aféry, která zcela změnila americkou politiku. Díky ní totiž skončila do té doby běžná praxe odposlouchávání a nezákonného sledování politických soupeřů. I u nás se dlouho mluví o špehování, tajném nahrávání, o kriminálním sběru kompromitujících informací. Nic se však proti tomu dlouho nedělalo. Nyní konečně všichni vidí, jakou obludnou podobu může mít tato nečistá forma politického boje. Je třeba jasně říci NE.

Jsme v situaci, kdy faktický šéf jedné z koaličních stran předává poslancům obálky se statisícovými sumami. Toto je dokázaný fakt, který nikdo nezpochybňuje. Ani Vít Bárta. Pouze po vzoru Stanislava Grosse tvrdí, že šlo o půjčku. Takhle nějak to dělal strýček Vik? Tato "obálková metoda" nás řadí někam mezi banánové republiky. I této praxi musíme říci hlasité NE.

Jsme samozřejmě také v situaci, kdy dvojkoalice ODS a TOP 09 v této chvíli nemá jistou většinovou podporu ve Sněmovně. Stále však platí koaliční smlouva. Stále platí, že vláda Petra Nečase je vládou rozpočtové odpovědnosti, práva a boje s korupcí. Stále jsou zde poslanci Věcí veřejných, zvolení za program změny politických poměrů, očištění politiky, vymýcení politické korupce.

Je nepochybné, že lidé dali důvěru tomuto programu, protože mu věřili, protože si přáli jeho naplnění. Je nepochybné, že pod tento program a pod značku VV se přihlásilo mnoho do té doby neangažovaných lidí, kteří měli upřímnou touhu věci změnit. Řada z nich se dostala do parlamentu. Věci veřejné díky tomuto programu a díky důvěře, kterou jim voliči dali, dokázaly ukousnout "dinosaurům" neboli velkým stranám včetně ODS pořádný díl hlasů. Z malé strany se stala velká, nový "dinosaurus". A členové VV narazili na stejný problém jako dříve velké strany: jak zacházet s mocí, jak zabránit jejímu zneužívání, jak bojovat s korupcí ve vlastních řadách? A zjistili, že to není tak snadné, jak se mohlo zdát zvenčí.

Nicméně nic není ztraceno. Strany nestojí a nepadají s jednotlivci, byť jsou jakkoli důležití, byť jsou to třeba jejich zakladatelé. Strany stojí a padají s věrností svým ideálům, hodnotám, zásadám.

ODS, která sama v minulosti musela těžce obnovovat svou důvěryhodnost, se nehodlá zpronevěřit těm svým. Proto nebudeme ve vládě s ABL. Koaliční smlouvu jsme nepodepsali s bezpečnostní agenturou, ale s Věcmi veřejnými, které stále pokládáme za své partnery a hodláme s nimi dále jednat.

Věřím, že i ve Věcech veřejných je dost těch, kteří stále věří hodnotám a programu, s nimiž byli zvoleni a které vnesli do vlády. Věřím, že i oni mají svůj plán A: bránit svobodu a demokracii a překonat tuto krizi.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama