ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.04.2016 16:57:30

Prezident Republiky Tatarstán na jižní Moravě

Prezident Republiky Tatarstán na jižní Moravě

Na návštěvu Jihomoravského kraje přiletěl ve středu 6. dubna 2016 prezident Republiky Tatarstán Rustam Nurgalijevič Minnichanov. Po dobu návštěvy ho doprovází hejtman Michal Hašek.

 



„Naším úkolem je rozvíjet nejenom dobré hospodářské styky, ale jde také o kulturu, vzdělávání a cestovní ruch. Jižní Morava je jedním z nejúspěšnějších regionů České republiky. Zajímá nás proto organizace řízení, správy. To pro nás má velký význam a chceme se tím inspirovat. Naopak z naší strany nabízíme například projekt elektronizace veřejné správy,“ uvedl prezident Minnichanov.

Hejtman Michal Hašek konstatoval, že jde o třetí návštěvu prezidenta Tatarstánu v posledních třech letech. „My si toho velice vážíme. V současné mezinárodní situaci, kdy na úrovni státu existují jisté bariéry, na úrovni regionů nic takového neexistuje. Jsem rád, že vedle důležitých byznysových otázek se můžeme věnovat také kultuře. Jihomoravský kraj už před dvěma lety otevřel lektorát českého jazyka v Kazani. Ročně se výuky češtiny účastní šedesát studentů z tamních univerzit. Lektorát funguje proto, aby připravil studenty z Republiky Tatarstán na možné studium zde v Brně, ať už na Masarykově univerzitě, nebo na Vysokém učení technickém. Kazaň také separátně navštívili rektoři brněnských univerzit a vysokých škol a byly podepsány konkrétní dohody o spolupráci. Budeme podporovat výměny studentů, v oblasti byznysu proběhne podnikatelské fórum, kde se konkrétní firmy budou bavit jak o možnostech spolupráce, vzájemných investic firem z České republiky v Tatarstánu, tak o možnosti příchodu kapitálu z Tatarstánu sem do České republiky a na jižní Moravu. Velký potenciál vidím v oblasti inovací, moderních technologií nebo třeba moderního přesného strojírenství. Věřím, že jižní Morava a Tatarstán odpracují zase kus cesty ve spolupráci mezi Českou republikou a Ruskou federací,“ uvedl Michal Hašek.

Během dvoudenního pobytu na jižní Moravě se vrcholný představitel tohoto regionu Ruské federace mj. zúčastní Dnů Tatarstánu, při kterých se představí na stovka umělců této země. Na programu je také účast na zasedání Aliance Tatarů Evropy, česko-tatarstánské podnikatelské fórum a jednání s předsedou Senátu Parlamentu ČR Milanem Štěchem a ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama