Jiří Vosecký

  • SLK
  • Česká Lípa
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.04.2016 12:22:00

Když je vás v kanceláři pět a někdo tam prská, tak vám to příjemné není

Když je vás v kanceláři pět a někdo tam prská, tak vám to příjemné není

Vyjádření k vládou neschválenému zrušení karenční doby jakožto zpravodaje a předkladatele pozměňovacího návrhu.

Senátor Jiří Vosecký byl v pondělí 18. dubna hostem ranního vysílání České televize v pořadu Studio 6. Hovořil zde k tématu proplácení prvních tří dnů nemoci – tzv. zrušení karenční doby.

"Od samého začátku, kdy se touto změnou zabývám, byla z mé strany hlavní myšlenka férovost. To znamená, aby ani jedna strana na systém nedoplácela,“ říká Jiří Vosecký.

Ve Studiu 6 mj. zopakoval, že lidé, kteří marodí, za to nemohou a neměli by na to doplácet. „Když je vás v kanceláři pět a někdo tam prská a všichni ostatní jsou zdraví, tak vám to příjemné není,“ uvedl.

Stejně tak jsou hrazené první tři dny nemoci důležité pro lidi, kteří pracují ve službách či obchodech. V době chřipkové epidemie je třeba, aby si odpočinuli. Rovněž jde o podporu matek samoživitelek.

„Firmy, kterým na zaměstnancích záleží, dávají sick days, aby si lidé první tři dny doma odpočinuli, v prvních dnech se infekce rozšiřují nejvíc. Statistiky potvrzují, že každá investice do prevence má smysl,“ dodal.

Podle Voseckého je předně důležité, aby se veškeré náklady nepřenesly na zaměstnavatele. Na podzim loňského roku se na půdě Senátu uskutečnil seminář k problematice, kde se všichni sociální partneři – zástupci ministerstev, odborů a zaměstnavatelů – na proplácení prvních třech dní nemoci shodli. Jediný rozpor představovala právě obava zaměstnavatelů z finanční zátěže.

Proto Jiří Vosecký k senátnímu návrhu kolegy Škromacha doplnil svůj pozměňovací návrh, kdy se snižuje odvod zaměstnavatelů na pojištěni o 0,2 % ze stávajících 2,3 % na 2,1 %. Tím by se zátěž, která placením prvních tří dnů nemocenské vznikne, snížila, nebo úplně zanikla. „Myslím, že snížením odvodů o 0,2 procenta se zátěž na zaměstnavatele nepřenese,“ potvrzuje senátor za SLK.

K tématu Vosecký dále říká:

„Chápu, že ministerstvu financí a zvláště pak panu Babišovi se nelíbí, pokud by přišli na odvodech o cca 2,4 mld Kč z celkového kumulovaného přebytku, který je již více cca 70 mld Kč a každým rokem tento přebytek roste. Tento přebytek jde mimo zdravotní systém a je to čistý příjem do státního rozpočtu!!!

S návrhem některých ministrů na možnost poskytovat tzv. sick days (indispoziční volno) nemohu souhlasit, neboť tímto se všechna zátěž přenese pouze na zaměstnavatele. Ten je nyní již zatížen zavedením Velkého pátku a často se stává, že kvůli novému státnímu svátku zaměstnavatelé zrušili jeden den dovolené nad rámec stanovené zákonem.“

Moderátorka pořadu Studio 6 v rozhovoru rovněž zmínila argument zneužívání prvních tří dní nemoci a „kdo to bude hlídat?“. „Věřím, že lékaři jsou natolik zodpovědní na to, že si nedovolí napsat neschopenku někomu jen proto, že přijde a chce ji napsat. Navíc zaměstnavatel má právo kontroly,“ dodává Jiří Vosecký.

Vláda proplácení nemocenské v prvních třech dnech nakonec nepodpořila

Na podpoře návratu proplácení prvních tří dnů nemocenské se vláda neshodla. Řekla to v průběhu jednání vlády ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD. Její strana byla při jednání vlády pro, ale to nestačilo. Ministři se zabývali návrhem Senátu, který s tím přišel, ale nedokázali se dohodnout na žádném stanovisku. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama