František Zwyrtek

  • NEZ
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.04.2016 0:18:41

Žokej Váňa jako sedlající a jako osedlaný

Žokej Váňa jako sedlající a jako osedlaný

Řídit zemi není totéž, co řídit koně. Jde totiž o to, zda sedláme, nebo jsme osedlaní. Váňa zvítězí, když volby prohraje.

Žokej Váňa je skvělý chlapík. Jeho vitalita, nezdolnost, bojovnost... Zkrátka je-li v sedle, je nedostižný. Proto si neumím představit opačnou roli - že bude osedlán a půjde tam, kam mu otěže jeho "majitele"zavelí. Žokej totiž nikdy nemůže být něčí kůň - a to ani v senátních volbách.
Četl jsme s žokejem Váňou rozhovor - mimo jiné řekl něco v tom smyslu, že už někam kandidoval, jen si nemůže vzpomenout, jak se to, kam kandidoval, jmenovalo - tehdy Poslanecká sněmovna, připomenula mu redaktorka.
Ten rozhovor byl vůbec zábavný. Ovšem jen do doby, než nám dojde, že tento vitální chlapík by skutečně byl senátorem.
Hned několik lidí by nevycházelo z údivu - především on sám. Představa, že pan senátor Váňa studuje tisíce podkladů, a sedí hodiny a hodiny v senátorské lavici, je sama o sobě dost tristní.  Pak patrně by byl překvapen dříve nebo později pan Babiš - Váňa je neřízená střela, a sám přiznal cholerickou povahu. Je zvyklý řídit, ne se nechat řídit. Tedy je zvyklý sedlat, ne se sám nechat osedlat. A pokud by se nechal, na stará kolena si zkazí jméno.
Pak tu máme voliče. Určitě by Váňovi fandili z tribun na velké Pardubické, ale svěřit mu zákony této země? I podprůměrný volič pochopí, že tudy cesta patrně nevede. Při vší úctě k tomu, co dokázal žokej Váňa v sedle, je nutno propadnou trudomyslnosti při představě, že vymýšlí zákony.
Nebo mu je budou vymýšlet jiní, a on by byl hlasovací stroj? Která varianta je horší - Váňa aktivní zákonodárce, nebo Váňa řízený zákonodárce? Jedno horší než druhé.
V každém případě mu vítězství Velké pardubické přeji od srdce.
Volební vítězství žokeje Váni však nepřeji ani jemu, ani panu Babišovi, ani nám. Pro všechny jmenované bude lépe, když to zůstane u té Velké pardubické...
Apropó - co tak nominovat toho vítězného koně? Jako ve starém Římě? Nepochybuji, že by byl v České republice zvolen.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama