Edvard Kožušník

Svět není ani černý ani bílý
  • ODS
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.04.2011 8:40:00

Má to ještě smysl?

Má to ještě smysl?

Jsem optimista. Myslím si, že i nadále má smysl diskutovat, navrhovat a transparentně řešit změny ve veřejné správě.

V pátek jsem se sešel v Praze s jedním významným šéfredaktorem a snažil jsem se ho pozvat na naši prezentaci eStat.cz. Organizace, se kterou se snažíme již několik let komentovat, kritizovat a navrhovat konkrétní řešení změn ve veřejných služebách. Na naší půdě vznikl například v roce 2005 nápad jednotného obslužného místa pro občana tzv, Czechpoint.

 Zarazil mě otázkou: "Má to vůbec smysl? Koho to bude ještě zajímat?" Myslel tím samozřejmě dnešní atmosféru ve společnosti a absolutní ztrátu důvěry veřejnosti v politiky. Jako think-tank samozřejmě se samozřejmě snažíme ovlivňovat politiku a politiky. Již několik let se to snažíme dělat formou diskuzí s odbornou veřejnosti, navrhováním konkrétních kroků, spoluprací se zahraničními partnery.

 Pravdou je, že od roku 2009 tento způsob prosazování změn v České republice poněkud drhne. Mezi politiky, až na světlé výjimky o tento způsob veřejné diskuze není moc zájem. Od pádu české vlády v době předsednictví EU je politická reprezentace v neustálém stresu a všechny politické partaje jsou zahleděné jen do sebe. Místo aby strany řešily projekty pro občany České republiky, tak se utápí ve vnitřních bojích o prosazení osobních ambicí a získání moci.

 Jsem optimista. Myslím si, že i nadále má smysl diskutovat, navrhovat a transparentně řešit změny ve veřejné správě. Prace think-tanku je postavena na odborné mravenčí práci. A je na hony vzdálena od metod, které jsou dnes uplatňovány v české politice, jako špiclování, nahrávání a mystifikování, které jsou bohužel pro media poutavější. Takže pane šéfredaktore, chápu Vaši ironickou poznámku a odpovídám: "Má to smysl, přece neustoupíme hrubé síle"

 Mimochodem. Jsem rád, že se mi podařilo přesvědčit pro spolupráci s eStat.cz ex-ministra Tomáše Julínka, ten byl bezesporu ministrem, který byl kontroverzní. To co se ale moc neví, že se na svou ministerskou pozici (na rozdíl od jiných) dlouho připravoval a své budoucí kroky prezentoval veřejně dlouho před tím, než se stal ministrem. Na půdě eStatu vystoupil už před lety. Nově u nás povede pracovní skupinu "Nominální pojistné v systému veřejného zdravotního pojištění".
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama