ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.04.2011 10:59:09

Premiér nelhal aneb černá díra státní kasy

Premiér nelhal aneb černá díra státní kasy

Vláda „rozpočtové odpovědnosti", která se právě houpe nad propastí, si vůbec nepočíná zodpovědně, pokud se ozdravění státního rozpočtu týká.

Sám premiér přece ve slabé chvilce veřejně přiznal, že jeho vláda dělá politiku „tupých škrtů". Je to tak, pan premiér nelhal.

 Ale je třeba přiznat, že si v tomto ohledu vláda počíná obezřetně. Takřka výlučně hledá a nachází peníze u nízko a středně příjmové skupiny obyvatel, aby snad ta movitější část nepřišla k úhoně. Ministr financí a jeho družina se evidentně řídí heslem, že nemusí pršet, jen když kape. A že opravdu do státní kasy „nakape", to má vláda spočítané.

 Vyzobává přitom rozinky napříč rezorty. Začne se pěkně u zdravotnictví, protože tam už je prošlápnutá cestička. Že zatím neprošlo všechno, co ministr zdravotnictví naplánoval? Nic se neděje, všeho do času. Protentokrát se zvýší aspoň poplatek za pobyt v nemocnici, zvýšená platba třeba u specialisty (oční a kožní nevyjímaje) projde zase příště.

 Kde ještě obrat občana? Ministerstvo pro místní rozvoj navrhuje zvýšení poplatků ve stavebním řízení. Například povolení na výstavbu rodinného domu se může zvýšit z 300 na 5000 korun. Počítá s tím návrh novely stavebního zákona. Co jednomu připadá jako naprostá malichernost, druhého dost zatíží.

 Ale to nemůže být všechno, určitě se ještě něco najde. A taky že ano. Vláda (která prý zůstává akceschopná, protože její členové si zatím neplivou do polévky) má projednat návrh novely zákona o správních poplatcích, jež chce zvýšit na dvojnásobek. Takže třeba výpis z trestního rejstříku už vás nepřijde na padesát korun, ale na rovnou stovku. Taky ten, kdo se chce soudit, si bude muset připlatit. Prodraží se notně i zápis do katastru nemovitostí z 500 na 1000 Kč.

 Proč hledat nějaká složitá řešení? Proč myslet koncepčně? Takhle to půjde jako po másle.

 Jak vidno, tyhle „inovace" stejně jako zvýšení DPH mají jediný cíl: vyždímat z lidí co nejvíc peněz a přesunout je do černé díry, které se vznešeně říká státní pokladna.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama