Občané městu, město občanům

"OMMO.... ejhle, člověk!"
  • OMMO
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.04.2016 18:44:11

H. Svobodová (OMMO): Obětní beránek anebo spíše o nás?

H. Svobodová (OMMO): Obětní beránek anebo spíše o nás?

I když se některé hodnotové rámce u nás otřásají od jisté doby v základech a ne a ne se najít osobnost (osobnosti), která by občanům – schválně nepíši „národu“ – vysvětlila, že demokracie je proces, za nějž neseme odpovědnost všichni,...

Kroky pana Bartoše společenskou sférou sleduji, a jistě nejen kvůli jeho antisemitským postojům. Nevnímám je s nenávistí, spíše s jistým smutkem, zvláště když vidím, že dokáží opakovaně oslovit nemálo z nás a učinit z nás více či méně aktivní stoupence. On totiž pan Bartoš je jen jedním ze zprostředkovatelů těchto a podobných názorů, např. https://abbartos.wordpress.com/  , pravda, na naše končiny v tomto duchu dosti sofistikovaně a tzv. chytlavě. Nechybějí akce, emoce až vášně, a někteří zažívají opět své osobní „revolty“ s celospolečenským dosahem. Jakoby nikdy předtím nechodili ani na chvíli do školy, neměli své rodiče, prarodiče, příbuzné, nečetli žádnou literaturu, nemusí být nutně odborná, na téma nejen o holocaustu (šoa), nezaznamenali jediného pamětníka doby za ostnatými dráty, neviděli či neslyšeli o jediném filmu s touto tématikou – např. zesnulé režisérky Dany Vávrové a jejího partnera J. Vilsmaiera Poslední vlak, (2006), který šel v tomto týdnu na ČT 2. Možná se někteří pozastaví nad Schindlerovým seznamem z devadesátých let 20. stol. režiséra S. Spielberga, ale to by bylo na samostatné téma. A já nyní nemám v úmyslu vyvracet teorie o tom, jak může někdo „chválit“ nacistu Schindlera. Já ho nechválím, jen těch více než 1000 zachráněných lidí, Židů, má pro mě lidsky svůj význam.

Pravda, Bartošův tah byl rafinovanější – sáhl na tzv. hilsneriádu, jejíž tv-zpracování před časem uvedla ČT pod názvem dvoudílného filmu Vražda v Polné. Rafinovanější v tom, že se v oné cause vraždy Anežky Hrůzové angažoval budoucí prezident T. G. Masaryk stojící u základů vzniku novodobé česko-slovenské státnosti a autorita – snad dosud uznávaná – i když tak vůbec nepíši z důvodů optimistických, ale spíše snahy vnímat a upozornit aspoň v této souvislosti na některé jasné kontury, na nichž ostatně participovaly jak politická spojenectví zleva, tak zprava a nejedna autorita to s vážností základů našeho státu stále ještě omílá ve svých projevech. I když se některé hodnotové rámce u nás otřásají od jisté doby v základech a ne a ne se najít osobnost (osobnosti), která by občanům – schválně nepíši „národu“ – vysvětlila, že demokracie je proces, za nějž neseme odpovědnost všichni, že kapitalismus není lepší čínský, ani ruský a „perou“ se s tím americkým stejně usilovně, protože rozpory jsou podstatou právě kapitalismu a na nich také staví a docela „slušně“ bohatnou… „Soudruzi“ v jisté straně se jistě rozpomenou. Jen doporučuji jít dál než do VUMLu, protože stejně tak to může skončit v Čapím hnízdu.

Bartošův tah ale útočí na to, co i v Čechách, bohužel, často nacházelo pozitivní odezvu – nacionalistickou, třídně nenávistní, antisemitskou strunku obalenou do akcí hrozících smrtí „těm“ u moci, protože podobná zjednodušení zahřejí duši nejednoho ideově neukotveného jednotlivce, který vidí, že konečně to někdo – „ ten Bartoš“ – těm „zmetkům“ nandal. Kdybyste se zeptali na alternativu, jakou nabízejí společnosti pro příštích cca 20 – 50 let, která ale svým význam překračuje význam „Babišova miliónového šeku“ Klokánkům, nerozpomenou se, neuslyšíme ji, oni totiž nevědí. A „Čechy Čechům“ je hodně, řekněme „dětinské“…

Ano. Bartošovo obvinění z „hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy.“[1] zní poměrně silně a demonstruje na první pohled, že je u nás postih podobných projevů pevně v rukou odpovědných orgánů. Jenže, co takhle stav myslí nás, našich spoluobčanů, politická kultura, otevřené diskuze s občany, úroveň mediální sféry – nikoliv té, co se rádoby nabízí v „kojzarovsko-ovčáčkovském duchu“ na téma Peroutka nebo moderovaných tv-debat, kde si na sebe zakřičíme a zase se rozejdeme.

Považuji proto „causu Bartoš“ za otevřenou. Vyslala totiž mj. signál, že jedné manipulaci se učinila jakoby přítrž – protože stát vedle p. Konvičky na tribuně za tónů národní hymny nebylo zrovna „košer“ a další více či méně oficiální tanečky mohou pokračovat.

Výsledek: volby budou a chceme-li měnit, přemýšlejme, že jimi to obvykle nekončí. Tedy – nemělo by.


[1] Policie obvinila Bartoše ze tří trestných činů kvůli podněcování nenávisti k Židům a imigrantům. Novinky.cz [online]. Dostupné: http://www.novinky.cz/krimi/402016-policie-obvinila-bartose-ze-tri-trestnych-cinu-kvuli-podnecovani-nenavisti-k-zidum-a-imigrantum.html [cit. 29. 4. 2016]

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama