Mgr. Ondřej Benešík

  • KDU-ČSL
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.05.2016 19:05:00

Kuřáci mají právo kouřit. Nekuřák má právo na čistý vzduch

Kuřáci mají právo kouřit. Nekuřák má právo na čistý vzduch

Projev na 44. schůzi sněmovny 4. května 2016 k protikuřáckému zákonu:

Zaznělo tady, že jsme všichni rozhodnuti, jak budeme hlasovat. Já zatím nejsem. Já budu hlasovat podle toho, jak dopadne hlasování o pozměňovacích návrzích. A plně stojím za tím, co říkal Ludvík Hovorka. Já bych se tady k tomu chtěl připojit a chtěl bych říct, že jeho pozměňovací návrhy neřeší tabák, neřeší kouření, ale právě řeší možné komplikace, které určitě předkladatel nezamýšlel, ale které mohou nastat, pokud ty pozměňovací návrhy nebudou schváleny, při takových akcích, jako jsou košty vína, košty slivovice apod., kdy vzniknou zbytečné komplikace a lidé, kteří takovéto akce pořádají, je v podstatě pořádat nebudou moci nebo ne v takové míře a s takovým charakterem jak dnes.

A poté ještě jedna věc. Také tady zazněla záležitost, že snad budeme zakazovat vepřové a že kuřáci mají právo kouřit. Jasně že mají. Nikdo netvrdí, že nemají. Ale já prostě také tvrdím, že nekuřák má právo na čistý vzduch. A je spousta veřejných prostor, kde se prostě o ten čistý vzduch dělí s tím zakouřeným. Já doufám, že paní místopředsedkyně, která tady dneska není, si nebude číst stenozáznam a nebude si to brát jako inspiraci. Nerad bych ji naváděl na něco, co sám nechci jako nekuřák. Ale když teď vyjdeme na terasu za státními akty, kolegové mě teď slyší, tak se tam prostě o takový vzduch dělíme. A teď kdo má právo? Nekuřák na ten čistý vzduch, a nebo kuřák na to právo tam kouřit? (Hluk v sále.) Já vím, že je to velmi složitá diskuse, ale toto je přece podstata té věci. Nejde jenom o to, aby děti neviděly dospělé kouřit. To je velmi složitá věc. Ale jde také zejména o to, aby nekuřák měl právo (Předsedající upozorňuje na čas.), pokud nechce takovýto vzduch dýchat.

(...)

Já se velmi nerad vpasovávám do role militantního antikuřáka. Já jsem velmi tolerantní člověk.

Ale to, co jsem tady říkal, tak snad z toho jasně zaznělo, že o co mně primárně jde, tak je ochrana nekuřáků před kuřáky. Pokud si kuřák kouří, tak ať si kouří. Ale pokud já si dám štamprli slivovice, tak je to věc moje a mých jater. Když jsem ve společnosti kuřáka, tak cigaretový dým je věc kuřáka, jeho plic, ale také mých plic. O tom mluvím. Pokud tomu někdo nerozumí, tak se pokusím třeba namalovat i obrázky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama