MUDr. Olga Sehnalová, MBA

  • Zlínský kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.04.2011 10:04:44

Čeští odborníci by měli být v Evropském parlamentu více slyšet

Čeští odborníci by měli být v Evropském parlamentu více slyšet

Frakce Progresivní aliance socialistů a demokratů dnes uspořádala v Evropském parlamentu debatu k budoucnosti evropského železničního prostoru.

Europoslankyně Olga Sehnalová přizvala k diskuzi o tomto aktuálním tématu také Karla Pospíšila, ředitele Centra dopravního výzkumu v Brně a zároveň profesora z Univerzity Pardubice.

 

"Chtěla bych aktivně přispět k tomu, aby se v Evropském parlamentu více využilo potenciálu odborníků z České republiky. Proto jsem naší frakci navrhla odborníka k debatě o železnici, či k nadcházející konferenci o vzdělávání osob se zdravotním handicapem. Je opravdu škoda, že na debatách v Evropském parlamentu zaznívají názory z Itálie, Francie či Německa a jen málokdy se podaří představit evropské veřejnosti také český odborný názor", vysvětlila svou iniciativu Sehnalová a dodala: "V českém prostředí přece působí celá řada renomovaných odborníků. Proto se snažím, aby byly jejich názory v Evropském parlamentu více slyšet. Téma budoucnosti železnice je stejně tak české, jako německé či italské, proto je podstatné, aby se česká odborná veřejnost mohla hlasitě vyjádřit."

 

Konference, které se kromě europoslanců zúčastnila také téměř stovka zástupců neziskového sektoru a odborné veřejnosti, byla součástí diskuze o revizi prvního železničního balíčku, konkrétně tří směrnic: 91/440/EHS, 95/18/ES a 2001/14/ES. Přizvaný český host, profesor Pospíšil, pohovořil ve svém příspěvku o situaci na českém železničním trhu a hlavních výzvách liberalizace.

 

"Ve svém příspěvku jsem se snažil upozornit na běžné problémy, se kterými se potýkají uživatelé železnice u nás a které je třeba řešit. Trošku mne zklamal ten čistě makroekonomický a teoretický pohled na věc, který zazníval z mnoha stran. Proto jsem byl rád za možnost převést pozornost alespoň v rámci mé prezentace na konkrétní výzvy ve středoevropském regionu."

 

Evropský parlament by měl konečný návrh revize uvedených směrnic představit v květnu a hlasovat o něm na plenárním zasedání v září tohoto roku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama