Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Třebíč
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.04.2011 14:28:19

Kubice a pikle na ministerstvu vnitra

Kubice a pikle na ministerstvu vnitra

Návrh na obsazení postu ministra vnitra Janem Kubicem vyvolává dvě otázky: proč byl koaličními politiky zvolen zrovna tento kontroverzní bývalý policista a proč na tuto nabídku Jan Kubice kývl.

Odpověď na druhou otázku hledám velmi těžko, neboť jsem si myslel, že alespoň trochu znám introvertní povahu svého bývalého podřízeného. Chtěl bych věřit, že motivem není nějaká snaha o satisfakci nebo vyřizování si účtů s jinými policejními funkcionáři.

Moje víra bude oslabena, ne-li naprosto zničena, pokud si Jan Kubice přivede s sebou na vnitro své bývalé společníky, pány Hrušku a Vlase. To jsou mimochodem autoři té pověstné „Kubiceho zprávy“.

Jan Kubice bude muset jezdit na Radu ministrů pro justici a vnitro, přijímat zahraniční delegace, řešit otázky veřejné správy, České pošty, datových schránek, státních archivů, obhajovat zákony ve výborech i na plénu sněmovny a Senátu a to nemluvím o nelítostném boji ve vládě o podobě rozpočtu ministerstva. Pokud si tato fakta neuvědomuje, tím hůře pro něj samotného a jím spravovaný úřad.

Když jsem si dnes přečetl jména dalších adeptů na tuto ministerskou pozici, položil jsem si tu první otázku. Proč byl zvolen člověk, který mezi těmi ostatními má nejmenší schopnost vést tento resort, nejmenší zkušenost z mezinárodních jednání, nejslabší znalost vládní agendy?
Odpověď mi dal ministr zahraničních věcí pan Schwarzenberg. Přece nepustí svého kvalitního náměstka Jiřího Schneidera na nějaké vnitro. Cílem tedy nebylo najít kvalitu, ale pouze ikonu. To, že Jan Kubice není pro většinu společnosti kladnou ikonou, našim vládním politikům, žijícím v akváriu, jaksi uniklo. Ikona se bude starat tak maximálně o policii, možná bude trochu dublovat práci policejního prezidenta a otevře se prostor pro náměstky, kteří rádi obhospodaří problematiku České pošty, informačních technologií a datových schránek, případně peněz na evropské projekty.

Politické strany si svůj vliv na vnitro podrží prostřednictvím svých náměstků, ikona ponese odpovědnost a může být kdykoliv odvolána a jede se dál.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama