Michal Rada

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.04.2011 17:11:20

Sociální reforma: Z 1000 zlepšení na 400 - divná a nebezpečná matematika

Sociální reforma: Z 1000 zlepšení na 400 - divná a nebezpečná matematika

Tento příklad se možná objeví časem i v učebnicích, když ne matematiky, tak sociální politiky určitě. V nové verzi (a)sociální reformy z dílny MPSV se leccos změnilo. Pojďme se podívat na jeden příklad, který si komentář rozhodně zaslouží.

MPSV původně přišlo s konceptem sjednocení dávek do dvou, z nichž jedna by byla vyplácena ve výši 1000 korun měsíčně pro takzvaně "aktivní" (ti, co mají zaměstnání a jezdí alespoň třikrát týdně někam pravidelně) a ve výši 200 korun těm takzvaně "neaktivním". A to by ještě museli splňovat určitá příjmová kritéria a další podmínky.

 

Samozřejmě, z mnoha důvodů je tento princip nejen pro samotné zdravotně postižené nepřijatelný. Tedy byly vzneseny připomínky. Ministerstvo práce a sociálních věcí slíbilo usnadnění procesu a sjednocení této dávky. Žel bohu oproti původním očekáváním se dávka nejen sjednotila, ale také obecně i snížila - respektive zprůměrovala. V konečném návrhu zákona, který minulý týden opustil brány ministerstva a takto míří do vlády, bude vyplácena plošně dávka příspěvku na mobilitu ve výši 400 korun za měsíc. O to více pak překvapí argumentace ministerstva, že se příspěvek "většině vlastně zvýší".

 

Tak nevím. Je sice pravda, že jsem ve škole na matematice asi nedával dostatečný pozor, ale jako by mi připadalo, že 400 korun je pouhých 40% z původních 1000. Jistě, objektivně bude skutečně vydáno stejné množství peněz na obě varianty, protože ministerstvo má kdesi (docela by mne zajímalo jakým způsobem) spočítán odhad těch aktivních a neaktivních a jedním dechem dodává, že se nesnižuje celkový objem na tuto dávku. Ale už horší je to s pravdivostí slov, že si tím lidé se zdravotním postižením přilepší.

 

A jak k této prapodivné matematice došlo? Podle ministerstva de facto spousta lidí, co měli nárok na některé ze současných dávek, tohoto nároku nevyužívají. A těm by se prý mělo přilepšit. Mám v živé paměti hřímání ministrů (včetně Kalouska a Drábka), že sociální dávky se zneužívají a že je čerpá spousta z těch, kteří nemusí. Takže, co je pravdou? Zneužívají se dávky, nebo se nevyužívají? S čím je tedy vlastně "něco potřeba udělat"?

 

Ať už je politická pravda (tento týden) jakákoliv, realita je jasná. Pro osobu, co se musí dopravovat do práce a nebo co využívá asistenčního psa je příspěvek ve výši 400 korun měsíčně takřka směšná částka. Poslední roky bojujeme o takovou systémovou změnu, která by těm potřebným naopak dala více peněz. Sociální dávky se (ne)valorizovaly spíše symbolicky, za to Kalouskova vláda je v návalu solidarity s názvem "ekonomická krize, musíme mít na TOP kampaně a tak se bude šetřit" snížila docela rapidně (změna dávky příspěvku na provoz motorového vozidla v roce 2011, tehdy prý zaručeně jen na jeden rok, který už ovšem trvá rok druhý). A darda do zad v podobě hurónského řevu "my vám dáme celé čtyři stovky měsíčně" jistě zdravotně postižené potěší.

 

Několikrát jsem to vysvětloval, naposledy jsme o tom jednali s náměstkem Šiškou před několika dny. Jednoznačně si myslím, že taková výše příspěvku je spíše výsměchem, než pomocí, nebo nedej bože dokonce nějakou kompenzací zdravotního postižení. Tak uvidíme, jak se příspěvky "zlepší" v dalších verzích.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama