Ing. Jan Mládek, CSc.

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.05.2016 1:10:00

Spolupráce českých firem s běloruskými partnery je v současnosti velmi korektní

Spolupráce českých firem s běloruskými partnery je v současnosti velmi korektní

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek má za sebou dvoudenní pracovní cestu do Běloruska. Na programu mábylo jednání o rozvoji česko—běloruské hospodářské spolupráce s resortními ministry a podnikateli Běloruska.

Na zahraniční misi ho doprovázel náměstek MPO pro stavebnictví Jiří Koliba a čtyřicetičlenná delegace českých podnikatelů ze stavebnictví, strojírenství a energetického průmyslu.

Ministr Jan Mládek se v Minsku účastnil bělorusko—českého podnikatelského fóra a 8. zasedání česko—běloruské smíšené komise pro hospodářskou, průmyslovou a vědeckotechnickou spolupráci, jejíž hlavním cílem je podporovat rozvoj vzájemných obchodních a ekonomických vztahů. Na programu měltaké setkání s ministrem zahraničních věcí Vladimirem Makejem, ministrem průmyslu Vitalijem Vovkem a s poradcem prezidenta Kirilem Rudym.

Česká republika je v současné době jedním z nejvýznamnějších dovozců do této postsovětské země. "Spolupráce českých firem s běloruskými partnery je v současné době velmi pragmatická a korektní. České firmy úspěšně zakládají v Bělorusku společné podniky a realizují tam své investice," uvedl ministr Mládek. "Chceme tuto spolupráci nadále rozšiřovat a zvýšenou pozornost věnovat především konkrétním česko—běloruským projektům. Velké příležitosti vidíme především v oblasti dodávek strojírenské techniky, zemědělských a potravinářských technologií, dopravních prostředků, energetiky a dalších tradičních oborů," dodal ministr Jan Mládek.

V hlavním městě Běloruska Minsku ministr Jan Mládek zahájil jednání česko—běloruského podnikatelského fóra. Setkal se s guvernérem Národní banky Běloruska Pavlem Kallaurem a ministrem zahraničí Vladimírem Makejem.

Významným bodem návštěvy bylo plenární zasedání česko—běloruské Smíšené komise pro hospodářskou, průmyslovou a vědecko—technickou spolupráci. S podnikatelskou delegací, tvořenou zástupci českých firem především z oborů strojírenství, automobilového průmyslu, stavebnictví a energetiky, zamířil ministr Jan Mládek v pátek z Minsku do jihovýchodní části Běloruska. V Gomelu se zúčastnil zasedání XIII. Gomelského ekonomického fóra a XVII. mezinárodního veletrhu Jaro v Gomelu.

Český export do Běloruska měl vloni sestupnou tendenci a představoval dodávky v celkovém objemu asi 6,3 miliardy korun. Dovoz z Běloruska do ČR vloni stoupl na 3,9 miliardy korun.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama