Ing. Ivan Fuksa

  • ODS
  • Příbram
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.04.2011 12:33:26

Genetické zdroje jsou národním pokladem každého státu

Genetické zdroje jsou národním pokladem každého státu

Ministerstvo zemědělství poskytne letos na ochranu genetických zdrojů 60 milionů korun

Šedesát milionů korun dotací dostanou letos instituce a soukromníci, kteří pečují o genetické zdroje rostlin, mikroorganismů a hospodářských a užitkových zvířat. Peníze jim poskytne Ministerstvo zemědělství v rámci svého Národního programu ochrany genetických zdrojů pro výživu a zemědělství.

Dotace mohou čerpat pouze univerzity, Akademie věd ČR, soukromé a veřejné výzkumné instituce, podnikatelé i soukromníci, kteří jsou účastníky Národního programu ochrany genetických zdrojů pro výživu a zemědělství. Jejich úkolem je zachovávat genetické zdroje a poskytovat o nich veškeré informace do mezinárodních a národních databází. Genetické zdroje poskytují základ pro další rozvoj plodin a zvířat, například při jejich šlechtění nebo zlepšování hospodářských vlastností a pro cílené šlechtění na speciální požadavky, třeba na vypěstování odrůd odolných proti suchu a chorobám.

„Genetické zdroje jsou národním pokladem každého státu. Zajišťují budoucnost a další rozvoj zemědělství. Proto letos na zachování a rozvoj genetické rozmanitosti rostlin, zvířat i mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství ministerstvo poskytne šedesát milionů korun,“ řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Jenom z rostlinných genobank a kolekcí předávají jejich koordinátoři ročně zhruba 5000 položek pro další využití, a to jak našim, tak zahraničním zájemcům pro účely šlechtění, výzkumu a vzdělávání. „Česká republika se úspěšně zapojila do mezinárodní spolupráce. Má v práci s genetickými zdroji dlouhou tradici, v národních kolekcích plodin je uloženo přes padesát tisíc položek. Až pět tisíc vzorků z nich si každý rok vyžádají uživatelé,“ uvedl koordinátor podprogramu genetických zdrojů rostlin Ladislav Dotlačil z Výzkumného ústavu rostlinné výroby. 

Například odrůdu pšenice dvojzrnky Rudico a pšenice špaldy Rubiota nebo odrůdu pšenice Vlasta s geny rezistence vůči chorobám vyšlechtili odborníci za pomoci zdrojů z genobank. Pšenici dvojzrnku a špaldu hojně pěstovali ve středověku, později je z polí vytlačily jiné druhy obilí. Jejich vzorky ale uchovávali v genobankách. Právě ty pak posloužily k vyšlechtění vylepšených odrůd. Dvojzrnku a špaldu pak začali znovu vysívat na pole, protože mají specifickou kvalitu a jsou základem pro velmi chutné pečivo.

Genetické zdroje také posloužily při ekologickém projektu revitalizace a znovuzakládání květnatých luk. V genobankách totiž uchovávají i semena různých lučních květin a trav.

Hodnota genetických zdrojů roste s rozvojem biotechnologií a šlechtění nových odrůd plodin a plemen.  Jejich ochrana je pro vyspělé státy důležitou prioritou. Česká republika se podílí na mezinárodních programech v rámci Evropské unie a světové organizace pro výživu FAO. Současně tím plní některé úkoly vyplývající z mezinárodních závazků Úmluvy o biologické rozmanitosti. V celoevropském kontextu má Česká republika na poli péče o genetické zdroje velmi dobrý kredit.

Nejenom zemědělství, ale i další resorty využívají genetické zdroje. Jejich ochrana znamená shromažďování, dlouhodobé uchovávání, dokumentaci, charakterizaci, konzervaci a využívání podle přesně daných pravidel a v souladu s mezinárodními závazky.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama