Otto Schwarz, MUDr

  • KDU-ČSL
  • Praha 2
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.06.2016 15:31:55

Když voliče lapají, o transparentní radnici mu zpívají ...... vítejte v Praze 2!

Když voliče lapají, o transparentní radnici mu zpívají ...... vítejte v Praze 2!

„Chvílemi bylo zajímavé pozorovat, jak se postoje dříve koaličních zastupitelů vyvíjejí v čase a s přechodem do opoziční role. I to je komunální politika.

Tím spíše si lze vážit těch, kteří užívají věcnou argumentaci, projevují méně účelové proměnlivosti a více setrvání na svých ideových principech.“

Tenhle citát jsem si dovolil vypůjčit z komentáře k minulému jednání Zastupitelstva Prahy 2 na webu koaličního spolku OSB především proto, že i já jsem podle autora velmi pravděpodobně jedním z oněch „účelově proměnlivých“ zastupitelů.

Když člověk opustí koalici i politickou stranu, jíž věnoval šest let života, a odejde do opozice, učiní tak proto (alespoň můj případ), že už prostě nemá dost silný žaludek na kompromisy, které by pro něj byly za hranou možného, byť se o nějaký kompromis po určitou dobu snažil. Odchází hlavně proto, že dostal nulový prostor „setrvat na svých ideových principech“ a že by naopak setrváním v koalici popřel sám sebe, program, na základě kterého byl zvolen, a všechno, kvůli čemu vůbec do politiky vstoupil. Odchod do opozice nepřináší žádné materiální výhody, navíc se „přeběhlík“ stává terčem nevraživosti a v některých případech až obtížně skrývané osobní nenávisti bývalých koaličních kolegů. Má tohle být ona účelovost?

Zdálo by se, že v tomhle kontextu tedy vlastně není o co stát. Omyl, věru je. Odměnou a kompenzací je možnost rozhodovat se zcela svobodně a především jednat jenom a pouze v souladu s politickým programem, na základě kterého byl zastupitel zvolen. Ano, pokud lze tohle chápat jako účelovost, rád se k ní hlásím.

„Chvílemi bylo zajímavé pozorovat, jak se postoje dříve opozičních zastupitelů vyvíjejí v čase a s přechodem do koaliční  role. I to je komunální politika. Tím spíše si lze vážit těch, kteří užívají věcnou argumentaci, projevují méně účelové proměnlivosti a více setrvání na svých ideových principech.“

Tahle parafráze onoho komentáře ze stránek OSB se přímo nabídla při včerejším jednání radniční „Komise pro informační služby a transparentnost“. Koalice ODS+OSB+TOP09 smetla se stolu podnět ke zveřejňování kompletních podkladových materiálů z jednání Rady MČ Prahy 2, včetně jmenovitého hlasování radních. Odpovědí na argument, že občané-voliči mají právo vědět, na základě jakých podkladů a jak jejich zástupce v samosprávě v konkrétních bodech hlasoval, byl pseudoargument, že by musel být změněn jednací řád rady…. ale právě o to, tu přece šlo!

Nepřekvapilo vůbec, že zástupci ODS „setrvali na svých ideových principech“, řečeno stručně: transparentnost rovná se tak trochu sprosté slovo. Úsměvná byla ovšem alibistická vystoupení těch, kteří se ve svých volebních programech (TOP 09 a OSB) ještě před rokem a půl zaklínali, že se zasadí o zveřejňování i těch dokumentů, kde to nevyžaduje zákon. Tenhle příslib se objevil dokonce v Programovém prohlášení Rady MČ Praha 2, ale z něj, stejně jako z koaliční smlouvy, si radniční koalice udělala už dávno trhací kalendář. Prostě, když si tu porcujeme medvěda  za více než dvě miliardy, dej si, milý občane, pohov…. tedy do příštích voleb.

Když pak v závěru včerejšího jednání transparentní komise „konstruktivně“ aktualizoval svůj kdysi zásadový postoj k této problematice i její duchovní otec, tehdy opoziční zastupitel za OSB, nyní člen rady MČ Praha 2, bylo skutečně nesmírně zajímavé pozorovat, jak se postoje dříve opozičních zastupitelů vyvinuly v čase…..


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama