Ing. Jan Mládek, CSc.

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.06.2016 12:23:55

S ministrem financí projednám plán financování OKD prostřednictvím firmy PRISKO

S ministrem financí projednám plán financování OKD prostřednictvím firmy PRISKO

Stát by mohl půjčit společnosti OKD prostřednictvím firmy PRISKO, kde je jediným akcionářem ministerstvo financí.

OKD by získala tzv. superseniorní půjčku za insolvenční podstatou, která by byla zajištěna podstatou podniku a státu by umožnila dohlížet nad finančními toky ve společnosti OKD. Před jednáním s ministrem financí Andrejem Babišem to dnes uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

"OKD potřebuje asi 400 milionů Kč jako provozní kapitál a dalších 280 milionů Kč na rozpracování a pokračování těžby do konce roku. 320 milionů Kč by byla rezerva na mimořádné události, kterou by uvolňoval Český báňský úřad na mimořádné události po souhlasu Ministerstva financí. S tím půjdu na jednání s ministrem financí, považuji to za výrazný posun v jeho vnímání celé záležitosti a věřím, že pro něj bude přijatelné, že by nutně nešlo o prostředky ze státního rozpočtu na letošní rok," uvedl ministr Jan Mládek. Podle jeho slov je půjčka od státu jedinou možností, jak ještě v červnu získat dostatek provozního financování pro OKD.

Jediným akcionářem společnosti PRISKO, a.s., na kterou přešel majetek státního podniku Škoda Mladá Boleslav s.p., je Ministerstvo financí ČR. V posledních letech hospodařila se ziskem v řádech desítek milionů korun. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama