Ing. Michal Dvouletý, MBA

zastupitel Zlínského kraje a města Uherské Hradiště
  • Soukromníci
  • Zlínský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,74. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.06.2016 8:24:00

Za tři měsíce zmizela jedna vesnice. Co s tím?

Za tři měsíce zmizela jedna vesnice. Co s tím?

Za první tři měsíce letošního roku se počet obyvatel Zlínského kraje snížil o bezmála pět stovek. Je to v podstatě to samé, jako by zmizela z mapy jedna menší vesnice.

Statistikové spočítali, že z kraje se vystěhovalo více lidí, než kolik k nám přišlo, a že počet zemřelých je vyšší než počet narozených dětí. Platí to pro všechny části kraje a jde o dlouhodobý trend.

„Od roku 2000 klesl počet obyvatel Zlínského kraje o zhruba 14 000. Mladí odcházejí, zakládají rodiny jinde a logicky tak celý kraj stárne. Aktuálně máme vůbec nejvyšší průměrný věk. To je alarmující a o to horší, že se s tím dlouhodobě nedaří nic dělat,“ říká kandidát koalice Svodných a Soukromníků Michal Dvouletý.

Důvody, proč tomu tak je, není zase tak těžké najít. „Dosud se nepodařilo dokončit dálniční síť. Nepřicházejí tedy noví investoři a naopak místní lidé mají komplikované cestování za prací. Výsledkem jsou jedny z nejnižších mezd v zemi. S tím nic neudělá ani klesající nezaměstnanost,“ vysvětluje Michal Dvouletý s tím, že stejně důležité je kromě stavby dálnic i nastavení kvalitní veřejné dopravy. „Jedině tak se nám podaří překonat handicap plynoucí z polohy v pohraničí,“ dodává.

Souběžně s tím je nutné vytvářet podmínky pro rozvoj malých a středních podnikatelů. „Ti pak budou schopni nabízet dobře placená a především stabilní pracovní místa pro naše obyvatele,“ vysvětluje předseda zlínských Soukromníků Petr Thaisz. Kvalitní podnikatelské prostředí je podle něho také cestou, jak motivovat mladé lidi k návratu do kraje. „Odcházejí na vysoké školy do větších měst a již během studia začínají pracovat. Dokud místní firmy nebudou schopny nabídnout odpovídající ohodnocení a zajímavou práci, jen těžko se budou vracet, pracovat zde a zakládat rodiny,“ dodává Petr Thaisz.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama