JUDr. Martin Netolický, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Pardubický kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.07.2016 11:45:00

Muzea jsou populární. Na pardubickém zámku se investovalo 90 milionů

Muzea jsou populární. Na pardubickém zámku se investovalo 90 milionů

I takový obor, jako je muzejnictví, ovlivňuje rozvoj digitálních technologií. Jenže než se všechny poklady z muzeí a galerie takzvaně zdigitalizují, tedy nafotí a zdokumentují, bude to nějakou dobu trvat.

Na pomoc mají pracovníci krajských muzeí a galerie nyní nový špičkový program Museion. Rozvojem muzejnictví v kraji v minulých pěti letech a plánem na další období se zabývala Rada Pardubického kraje.

Investice do krajských institucí

„V uplynulých pěti letech jsme vynaložili na investice do našich kulturních zařízení přes 205 milionů korun, přičemž část z toho pokryly fondy Evropské unie,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Celkovou revitalizací prošla historická budova Regionálního muzea v Litomyšli s celkovými náklady 70,8 milionů korun. Budova získala titul Stavba roku a se svou novou expozicí se muzeum stalo celostátním vítězem v soutěži „Gloria Musaealis“ v roce 2015. Zpřístupnění významných archeologických nálezů při rekonstrukci muzea si vyžádalo originální zastřešení v hodnotě přes 4 miliony korun. 

„Také Východočeské muzeum v Pardubicích se sídlem na pardubickém zámku uskutečnilo několik projektů pro další obnovu budov a zlepšení návštěvnických služeb v celkové hodnotě 90 milionů korun,“ sdělil hejtman Netolický. Díky tomu láká své návštěvníky na nově otevřené expozice archeologie a historie města Pardubice, zprovoznilo kavárnu, upravilo sociální zařízení pro návštěvníky a zlepšilo navigační systém. Úpravy v prostorách Domu U Jonáše pro Východočeskou galerii stály přes 28 milionů korun. Díky tomu je tu mimo jiné i výtah pro bezbariérový přístup na výstavy. 

Posledním velkým projektem uplynulého období bylo pořízení evidenčního systému a publikačního portálu muzejních sbírek, který slze nalézt na adrese: www.klickesbirkam.cz. Ten stál více než 11,6 milionů korun. 

Počet ostatních muzeí vzrostl o třetinu

Pro městská a soukromá muzea zvýšil Pardubický kraj prostředky směřované do dotačního programu v oblasti muzeí, v rámci kterého bylo rozděleno 4,65 milionů korun. V letech 2010–15 vzrostl počet ostatních muzeí z 24 na 39 subjektů, což odráží nárůst zájmu turistů o tento druh trávení volného času. V roce 2015 navštívilo muzea v Pardubickém kraji celkem 406 tisíc osob.    

Poklady z muzeí budou dostupné zájemcům na internetu

Rada Pardubického kraje projednala Koncepci muzejnictví do roku 2020. „Pardubický kraj se chce zaměřit na zlepšení činnosti v oblasti elektronické evidence, digitalizaci sbírkových předmětů a zároveň na jejich prezentaci elektronickou formou a tím i zlepšení informací o všech pokladech, které obsahují depozitáře muzeí,“ uvedla náměstkyně hejtmana Jana Pernicová. 

Kam s archeologickými nálezy?

Významnou složkou práce v muzeích je činnost archeologů, konzervátorů a historiků, kteří se podílejí na přípravách výstav a dalších činností. Vzniknout by mělo centrální konzervátorské pracoviště určené pro všechna krajská muzea dohromady. Stále také roste množství archeologického materiálu. „Musíme si uvědomit, že podle zákona je kraj vlastníkem všech archeologických nálezů učiněných na jeho území a má povinnost se o ně také starat. Již nyní prostory na uskladnění těchto sbírek nedostačují a vzhledem k velkým plánovaným stavbám (např. D35, obchvaty měst aj.) můžeme očekávat ještě jejich strmý nárůst,“ řekla Jana Pernicová. V této oblasti budou zřejmě kraje potřebovat pomoc státu. 

Zámek Pardubice zatím svůj potenciál nevyužívá

Odpověď na otázku, jak zatraktivnit Zámek Pardubice, dává postupně vytvářený Management plán rozvoje pardubického zámku, s jehož dílčí částí se radní také seznámili. Ten se zabývá Zámkem Pardubice jak z hlediska památky, sídla kulturních institucí, relaxačního místa pro místní obyvatele i turistického magnetu. Přesně definuje problematické body, které je nutné pro další rozvoj vyřešit. Jedním z nich je možnost parkování turistů, cílená atraktivní navigace a rozšíření návštěvnického servisu. Tvůrci dokumentu doporučují co největší přesun depozitářů mimo historickou budovu a rozšíření veřejně přístupných prostor. To by umožnilo i vybudování nového návštěvnického okruhu s pracovním názvem Vítejte na dvoře Pernštejnů. Půjde o exkurz do jednotlivých činností běžného života šlechty, obslužných provozů, zbrojnice a podobně. 

Provoz Zámku ovlivní další velká rekonstrukce

Přestože je řada prostor Zámku Pardubice opravených, ještě jedna velká rekonstrukce sídlo muzea a galerie čeká. A to zejména kvůli dožívajícím rozvodným sítím. To se dotkne nejen návštěvnických prostor v samotném paláci, ale i obslužných prostor a dílen nutných pro provoz Zámku a některých exteriérů. Zahájení rekonstrukce je plánováno na rok 2018 a předpokládaná cena je odhadována na 111 milionů korun.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama