Ing. Michaela Šojdrová

  • KDU-ČSL
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.07.2016 19:14:00

Výbor EP posunul legislativu o zbraních přijatelnějším směrem

Výbor EP posunul legislativu o zbraních přijatelnějším směrem

Výbor IMCO ve středu 13. července, hlasoval o pozměňovacích návrzích a velkou část zásadních změn se podařilo prosadit.

U automatických zbraní upravených na poloautomatické byla zvolena sice jiná formulace, než jakou jsme navrhovali s kolegou Pospíšilem, ve svém výsledku ale toto nové znění připouští držení automatických zbraní důsledně předělaných na poloautomatické. Rovněž byly odhlasovány výjimky pro sportovní střelce, sběratele a muzea. O tomto pozměněném návrhu bude nyní probíhat jednání s Radou.

Děkuji všem, kteří mi v této době adresovali své dotazy k projednávané směrnici o zbraních. Vážím si jejich zájmu i důvěry. Tuto revizi navrhla Evropská komise také v reakci na teroristické útoky v Paříži a v Bruselu. Účelem má být omezení prostoru pro zločince a teroristy, jak se dostat k nebezpečným automatickým zbraním, které byly při útocích použity. Tento motiv považuji za legitimní a v principu jej podporuji. Jak ale správně mnozí občané poukazují, špatně nastavená legislativa může mít dopad zejména na slušné lidi a teroristy nemusí v praxi vůbec omezit. Toto riziko platí pro každý legislativní proces, od lokální, přes národní až po evropskou úroveň. Není proto nutné přistupovat ke Komisi nepřiměřeně tvrdě. Její aparát navrhl to, co považoval v danou chvíli (a nutno říci pod tlakem vnějších okolností) za správné a je na nás spolu-zákonodárcích, tj. europoslancích v EP a ministrech v Radě, abychom návrh zvážili, korigovali anebo případně i zamítli. Zároveň bych ale ráda podotkla, že při globálním charakteru terorismu považuji evropskou úroveň za tu správnou pro nastavení základních parametrů zbraňové legislativy.

V tomto smyslu k tematice přistupujeme i v Evropském parlamentu. Sama jsem s kolegou Jiřím Pospíšilem navrhla některé změny. Naše návrhy vzešly z konzultací se Sdružením držitelů střelných zbraní a s Ministerstvem vnitra ČR a z četných podnětů od občanů. Nesouhlasíme s úplným zákazem držení automatických zbraní, které byly technicky upraveny na poloautomatické, a proto jsme navrhli zákaz zachovat pouze pro případy, kdy je technicky proveditelná zpětná konverze na zbraň automatickou. Domníváme se, že potenciálně automatické zbraně (poloautomatické – reverzibilní) představují velké riziko a v zájmu bezpečnosti všech občanů je legitimní jejich držení zakázat. Zároveň jsme navrhli, aby byly ze zákazu držení zbraní kategorie A (automatické a reverzibilní poloautomatické) možné výjimky například pro muzejní sbírky apod. O pozměňovacích návrzích 13. července hlasoval výbor IMCO a velkou část zásadních změn se podařilo prosadit. U automatických zbraní upravených na poloautomatické byla zvolena sice jiná formulace, než jakou jsme navrhovali s kolegou Pospíšilem, i tak ale ve svém výsledku připouští držení automatických zbraní důsledně předělaných na poloautomatické. Výsledná podoba nové směrnice bude výsledkem jednání, jehož se zúčastní kolegové europoslanci, zástupci slovenského předsednictva a rovněž zástupci Komise - tzv. trialogu. V případě dosažení dohody nám následně bude ještě jednou směrnice předložena na plenárním zasedání.

Česká legislativa v oblasti zbraní je považována za velmi kvalitní a byla bych ráda, aby se i ostatní evropské země této úrovni vyrovnaly. K tomu může právě navrhovaná směrnice napomoci, pokud se podaří změny odhlasované ve výboru prosadit do výsledného textu. Úplné odmítnutí revize směrnice nepovažuji za šťastné, neboť díry v zákonech některých členských zemí jsou při přeshraničním terorismu rizikem pro celou Evropu. Mým cílem proto je v průběhu legislativního procesu tlačit na změny, které upravují původní návrh Komise k lepšímu. Věřím, že ve výsledku získáme směrnici, která zvýší bezpečnost všech občanů a zároveň nepůjde proti zájmům držitelů zbraní.

Je zřejmé, že teroristé si nebudou zbraně kupovat legálně a tedy chápu připomínku, že omezovaní pro legální držitele zbraní situaci nevyřeší, právě naopak, špatná legislativa by mohla být v tomto směru kontraproduktivní. Zároveň je ale nepochybné, že rozumný právní rámec pro nabývání a držení střelných zbraní v jistém smyslu udá podobu celého trhu se zbraněmi. Jsem pro to, aby měli bezúhonní občané možnost zbraň za jasně stanovených podmínek získat a držet, zejména myslivci, sportovní střelci nebo třeba sběratelé. Chápu obavy těch, kteří si zbraně legální cestou pořídí také na ochranu své osoby nebo majetku. Přeji si a usiluji o to, aby bezpečnostní situace u nás i v Evropě byla taková, že se nebudou lidé cítit ohroženi a nebudou mít potřebu se ozbrojovat. O dalším průběhu a výsledcích jednání budete informováni na mých webových stránkách.

Michaela Šojdrová
europoslankyně

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama