Ing. Václav Votava

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.07.2016 18:40:00

Jednotné inkasní místo? Pokud ano, tak bez asociálních přílepků

Jednotné inkasní místo? Pokud ano, tak bez asociálních přílepků

Ze zveřejněné zprávy NKÚ vyplývá, že projekt jednoho inkasního místa (JIM) stál už český stát 3,5 miliardy korun, aniž by kdy vstoupil v platnost.

Zpráva o to horší, že tyto peníze nijak nesouvisely s původní ideou projektu – zjednodušit administrativní povinnosti podnikatelům a živnostníkům – a namísto toho byly utraceny na činnosti, které zavedením jednoho inkasního místa víceméně nesouvisely. Veškerá pochybení zjištěná NKÚ spadají do funkčního období předcházejících vlád.

Současná vládní koalice rozhodla o zrušení zákona 458/2011 Sb., právě proto, že nesplňoval původní ideu pomoci podnikatelům. Nečasova vláda do návrhu zákona neustále vkládala další a další přílepky, až se zákon stal legislativně nepoužitelným. V takhle deformované podobě jej ČSSD považovala za zbytečný a pro český stát škodlivý už v roce 2011, když jej pravicová koalice protlačovala v Poslanecké Sněmovně silou. Pokud by se zákon plný přílepků podařilo tehdy uvést v platnost, znamenal by pro státní rozpočet každoroční ztrátu ve výši 20 mld. Kč ročně a to nepočítaje jeho negativní dopady například na místní rozpočty či systém zdravotního pojištění.

Právě pro řadu asociálních opatření, které s sebou zákon nesl, pro něj sociální demokracie nehlasovala. Deklarovali jsme, že nedopustíme jeho uvedení v platnost a že jej zrušíme, co jsme také po vyhraných volbách učinili.

Ovšem samotný princip jednoho inkasního místa ČSSD vždy podporovala. Pokud se máme nyní začít bavit o tom, zda něco jako JIM potřebujeme, klaďme důraz především na to, aby byl nastavený správně. Aby podnikatelům a drobným živnostníkům přinesl úlevu, zjednodušil správu daní, pojistného, přinesl méně papírování.

Ing. Václav Votava, předseda rozpočtového výboru PSP ČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama