Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.05.2011 13:30:29

Drábkúv úsporný balík - další pohroma pro lidi

Drábkúv úsporný balík - další pohroma pro lidi

Poslankyně Marta Semelová (KSČM) v PS PČR: Vládní návrh na změnu některých zákonů v souvislosti s úspornými opatřeními MPSV je dalším trojkoaličním vzkazem občanům - obereme vás o všechno. Všude se krátí, škrtá, omezuje, na názory občanů se nehledí.

Poslankyně Marta Semelová: Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, po včerejším, ze strany vládních poslanců účelovém výkladu jednacího řádu, kdy proběhlo vytrucované jednání, v jehož závěru trojkoalice propustila do druhého čtení novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, přichází pro většinu lidí další pohroma. Včera jim koalice naservírovala podle mého názoru protiústavní zdražení zdravotnictví, takže mnozí budou raději své nemoci přecházet namísto toho, aby si koupili potřebné léky či dokonce nastoupili do nemocnice. Dnes má pro ně další ze série návrhů v duchu vládního trojkoaličního vzkazu občanům - obereme vás o všechno. Jen tak se dá nazvat vládní návrh, kterým se mění některé zákony v souvislosti s úspornými opatřeními Ministerstva práce a sociálních věcí. Konkrétně se jedná o zákon o nemocenském pojištění, o státní sociální podpoře v zaměstnanosti, o sociálních službách, o důchodovém pojištění, o životním a existenčním minimu, o pomoci v hmotné nouzi a další. Všude se škrtá, omezuje, krátí. Balík zákonů je ze strany vlády protlačován navzdory nesouhlasu odborů a asociací, navzdory peticím a veřejným protestům. Vláda jedná v duchu hesla "po mně potopa". Dopady na nízko a středně příjmové občany, na mladé rodiny s dětmi a samoživitelky, na ty, kteří nemají práci, protože prostě v daném místě žádná není, na nemocné, na seniory či zdravotně postižené tuto vládu a její věrné poslance nezajímají. Chcete šetřit na lidech, ale ti lidé už nemají kde brát. Uvědomujete si, že redukcemi dávek a příspěvků, které pro ně chystáte, je ženete do hmotné nouze?  Změnou zákona o nemocenském pojištění krátíte a snižujete výši nemocenských dávek na 60 % vyměřovacího základu. Změnou zákona o sociální podpoře rušíte sociální příplatek a ještě navíc krátíte rodičovský příspěvek, na nějž měli původně rodiče nárok v základní výměře do 21 měsíců, přičemž v návrhu je pouze do 9 měsíců věku dítěte. To je teda sakra čára přes rozpočet mladým rodinám s dětmi! A aby toho nebylo dost, tak ještě Ministerstvo práce a sociálních věcí omezuje, resp. ruší výplatu porodného. To už není automatické, ale jeho výplata je podmíněna určitou výší příjmů a zároveň je vyplácen pouze na první dítě. Další už nemá nárok. Už neplatí, že výše porodného činí 13 000 na každé narozené dítě, ale - jak jsem uvedla - pouze na prvního potomka a pokud se zároveň s ním ještě narodí další jedno či více dětí, tak výše porodného je jen 19 500 korun.

Víte vůbec, na kolik přijde taková dětská výbavička? Jen kočárek stojí kolem 10 000. K tomu postel s peřinkami za další tisíce, později dětský jídelní stolek s židlí, na tisíce vyjde oblečení, botičky, které jsou pro děti pěkně drahé a z nichž ihned vyrostou. Koupit se musí autosedačka, kolem tisíce korun dá mladá maminka měsíčně za pleny, 1300 za sunar. Většinu z nás snad také nemusím přesvědčovat o tom, jaký význam má pro dítě zdravotní prevence a očkování. Jenže např. proti žloutence musí maminka pro svou ratolest vytáhnout z už přímo podvyživené peněženky další 2000 korun. Tři dávky nutné proti klíšťové encefalitidě celkově stojí zhruba 2,5 tisíce. A tak bych mohla pokračovat. Celkově je vypočítáno, že mladá rodina musí vynaložit v souvislosti s narozením dítěte 40 - 50 tisíc. Kde na to má vzít? Z těch milodarů, které jim nabízí Ministerstvo práce a sociálních věcí? Hlavně, že si pořád dokola stěžujeme, že se rodí málo dětí.

Konkrétní příklad finanční situace středně příjmové mladé rodiny. Matka povoláním učitelka, toho času na mateřské dovolené, má dvě děti ve věku 3,5 a 1,5 roku. Jakmile se narodilo druhé, na starší už nedostává nic. Rodičovský příspěvek bere pouze na druhé dítě ve výši 7600 korun. To jsou veškeré příjmy, které má. Otec vydělává měsíčně zhruba 13 000, náklady na bydlení jsou zhruba 9,5 tisíce. A teď jim řekněte, jak mají vyžít. Bohužel, v jejich okolí není nikdo, kdo by jim nabízel obálky se sta tisíci, jak je tomu zvykem v rámci přátelských výpomocí v jedné z politických stran.

Zanedbatelný není ani počet těch, jimž komplikuje život nezaměstnanost, zvlášť v místech, kde na jedno pracovní místo čeká několik uchazečů. I pro ně má vláda svůj typický úsporný lék v podobě omezování a snižování podpor v nezaměstnanosti a odkladu plnění podpor v nezaměstnanosti až po dobu, kdy propuštěný člověk vyčerpá odstupné, a to dokonce i v případě, že není vypláceno. Že takových příkladů není málo, je snad jasné. Krachující podniky dlouhodobě krátí či nevyplácejí mzdy, pak dojde k propouštění, přičemž na výplatu odstupného opět nejsou peníze na rozdíl od odměn pro manažery. Ti se samozřejmě bez ohledu na to, kam firmu přivedli, sami neošidí. Pochopitelně na úkor zaměstnanců.

Možná někoho osvítí nápad, že v případě jakéhosi bezpráví by se mohli občané obrátit na naše soudy. Jenže představte si, jak v situaci, kdy se na ně hrnou upomínky o nezaplacení, kdy jim hrozí vystěhování, protože nebudou mít na nájem atd. atd., budou riskovat soudní projednávání, zvlášť když jim tato lidumilná vláda zvyšuje soudní poplatky, zavádí některé nové a zpřísňuje podmínky pro osvobození od nich. Není třeba zdůrazňovat, že tím zhoršuje možnost pro nemajetné, domoci se svých práv u soudů. Asi aby se u nás neplýtvalo moc požadavky na spravedlnost.

Předložený návrh má negativní dopady i na další skupiny našich spoluobčanů. Mimo jiné zhoršuje podmínky týkající se péče o zdravotně postižené osoby, ale i životní a ekonomické podmínky zdravotně postižených a zdravotně znevýhodněných samých. Výši příspěvku pro osoby starší 18 let snižuje v prvním stupni z 2000 korun na 800 korun měsíčně. Toto snížení, ale i další úsporná opatření významně komplikují život zdravotně postiženým, jejichž výhrady k návrhu nedávno velmi hlasitě zaznívaly nejenom na semináři ve Sněmovně, ale také na demonstraci na Palackého náměstí.

Závěrem: předložený návrh úsporných opatření Ministerstva práce a sociálních věcí výrazně zhoršuje sociálně ekonomickou situaci většiny občanů České republiky. Připojuji se proto k návrhu na jeho zamítnutí. Děkuji za pozornost.

 Poslankyně Lenka Kohoutová: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, musím reagovat na kolegyni Semelovou. Za prvé, každý z nás musí být dostatečně odpovědným člověkem a přenést odpovědnost za svůj vlastní život. My nemůžeme vytvářet neustále bezedný sociální systém pro kohokoli. My vytváříme určitý právní stát. Vytváříme právní normy, ve kterých se dá a bude se dát žít. My nemůžeme vytvářet velmi silné záchranné sítě. Záchrannou síť ano, to je správné, ale ne, že budeme platit každý jeden dudlík, každou jednu plenku pro malé miminko. My musíme myslet na ty, kteří skutečně tu pomoc potřebují, a to jsou právě například osoby se zdravotním postižením, které tady kolegyně zmiňovala. My musíme vytvářet systém pro seniory a ten se tady snažíme tvořit. Systém, anebo sbírka, soubor zákonů, které zde nyní schvalujeme, už funguje. Tento systém tady funguje již od ledna a nejsou stížnosti na jeho funkčnost, na to, že by někdo propadal do stavu bídy a podobně. Tomu tak není. My tady máme přece určitý systém hmotné nouze a v tomto ohledu pracujeme a potřebným skutečně pomáháme. My jsme se tady bavili o tom, že jsme snížili příspěvek na péči z dvou tisíc na osm set Kč, ale on byl 500 Kč, kdysi.

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Omlouvám se, čas.

 Poslankyně Lenka Kohoutová: On byl účelově před volbami prostě zvýšen. (Projevy nevole.) Bavme se tady a hovořme tady pravdu.

 Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Už ale opravdu hodně času uplynulo. (Smích z řad opozice.) Paní poslankyně Semelová bude reagovat.

 Poslankyně Marta Semelová: Tady se mluví o systému. Já bych jenom chtěla reagovat. Zeptejte se těch, co jsou skutečně zdravotně postižení. To je jedna věc a uslyšíte všechny jejich výhrady, tak jak jsme je slyšeli my, kteří jsme je chtěli poslouchat. To za prvé. Až dáte lidem práci a spravedlivou mzdu za tu práci, tak nebudou potřeba takovéto všechny záchranné sítě, o kterých jste tady - prostřednictvím předsedajícího - paní Kohoutová, mluvila. (Potlesk z řad opozice.)

 Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Prosím, ještě přijde reakce paní poslankyně Kohoutové.

 Poslankyně Lenka Kohoutová: Prostřednictvím pana předsedajícího - paní kolegyně, já bych ráda řekla paní kolegyni: Nevím, jak vy, ale já každý týden jsem mezi těmi lidmi. Já dokonce pro ně pracuji. A ráda bych vám řekla, že je potřeba, ano, já s vámi souhlasím, je potřeba tvořit systém, který je dostane do práce. Ale není potřeba tady tvořit systém, který bude platit za nic. My nepotřebujeme ty lidi nechávat doma a neiniciovat je. My potřebujeme pro ně vytvářet takový systém, který je bude dostávat ke vzdělávání, k zaměstnávání a tu práci jim vytvoří trvalou. (Potlesk z řad koalice.)

 Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Gregora. Martin Gregora - také se hlásí o slovo.

 Poslanec Martin Gregora: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, já mám jenom faktickou poznámku také na kolegyni Semelovou ohledně očkování proti žloutence. Očkování proti žloutence musíme rozdělit na dvě vakcíny. Jedna je žloutenka B, jedna je žloutenka A. Proti žloutence B je očkování plně hrazeno, proti žloutence typu A je očkování státem také hrazeno, pokud je to v době, kdy je větší výskyt tohoto onemocnění, nebo možnost většího výskytu, v případě živelních katastrof, a tam to stát také plně hradí. V ostatních situacích - je pravda, že to A patří do doporučeného nepovinného očkování, na které musí rodiče připlácet. Ale jednak mohou využít 500 Kč od pojišťovny, to je jedna možnost, jednak - to je druhá věc - v současné době epidemiologická situace není taková, výskyt žloutenky není takový, aby bylo nutno uvažovat o tom, že by se to zahrnulo mezi plně hrazená očkování. To jenom k tomu. (Potlesk z řad koalice.)

 Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní poslankyně Semelová na to bude reagovat.

 Poslankyně Marta Semelová: Za prvé - běžte to vykládat těm maminkám. Za druhé - prostřednictvím pana předsedajícího - my budeme čekat tak dlouho, až tady bude velký výskyt nějaké nemoci, až tady bude taková situace, že díky šíření nemocí, protože se nebude očkovat, protože na to nemají ty mámy, tak se nám nakonec ten zdravotní systém velice prodraží, protože se na to bude doplácet mnohem více, než kdyby se dávalo na prevenci. (Potlesk z řad opozice.)

 

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama