ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.05.2011 15:31:03

Připomínka 66. výročí zahájení konečného útoku k osvobození Brna

Připomínka 66. výročí zahájení konečného útoku k osvobození Brna

Křepice na Břeclavsku se v pátek 22. 4. 2011 staly místem pietního aktu u příležitosti 66. výročí zahájení konečného útoku 2. ukrajinského frontu k osvobození Brna od nacistické okupace.

Květinové dary u zdejšího památníku položili také představitelé Jihomoravského kraje v čele s hejtmanem Michalem Haškem.

Důvodem setkání občanů, které se v areálu nedokončeného památníku poblíž obce uskutečnilo, byla připomínka závěrečné etapy Bratislavsko-brněnské operace 2. ukrajinského frontu zahájené 23. dubna 1945. Ta vedla k osvobození moravské metropole a desítek obcí v jeho okolí od šestileté nacistické okupace.

„Dnes jsem sem přijel nejen proto, abych si s Vámi připomněl 66. výročí ukončení 2. světové války, ale i proto abych si toto historické místo prohlédl. V současné době velkých úsporných opatření a vládních škrtů asi velmi těžce budeme dávat dohromady miliony na dostavbu tohoto památníku. Věřím však, že naším společným úsilím můžeme dosáhnout toho, aby nejpozději při připomínce 67. výročí zahájení Bratislavsko – brněnské operace bylo v tomto prostoru dokončeno možná menší pietní místo, ale hodné uctění památky všech, kteří zde položili životy při osvobozování naší krásné jižní Moravy,“ řekl mimo jiné hejtman Michal Hašek.

Součástí pátečního vzpomínkového programu byla též účast jednotek Klubů vojenské historie v dobových uniformách i s vojenskou technikou.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama