Mgr. Petr Gazdík

  • STAN
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.05.2011 11:17:21

Neřešené církevní restituce komplikují život obcím

Neřešené církevní restituce komplikují život obcím

Komentář předsedy poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petra Gazdíka.

Neřešené církevní restituce komplikují život obcím. Pádných důvodů pro to, abychom konečně vyřešili majetkové vyrovnání státu s církvemi, je dost. Že se to neuskutečnilo ani dvacet let poté, co se k tomu stát zákonem zavázal, je ostuda. Že je kvůli tomu ČR jedinou evropskou zemí, která nemá smlouvu s Vatikánem, je ostuda dokonce mezinárodní.

Není přitom pravda, že je to problém odtažitý od každodenního života běžného občana. Neřešené církevní restituce totiž mají i celou řadu praktických dopadů, které se týkají nás všech.

Tím asi nejviditelnějším je devastace objektů, často památkově hodnotných, do jejichž obnovy a údržby minimálně dvacet let nikdo pořádně neinvestoval. Tak jak už to bývá vždy, když nejsou vyjasněné majetkové vztahy. Mnohem závažnější je ale problém, který možná na první pohled vidět není: odsouvání majetkového vyrovnání státu s církvemi někdy doslova paralyzuje více než třetinu českých a moravských obcí.

Majetek, který patřil církvím a má být předmětem restitucí, je totiž už od roku 1991 předmětem takzvaných blokačních paragrafů v zákoně o půdě a v zákoně o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby. Ty stanovují, že nemovitý majetek spadající do církevních restitucí nelze až do vyřešení majetkových vztahů mezi státem a církvemi na nikoho převádět. To je samozřejmě logický požadavek, jsem si ale jistý, že zákonodárce v roce 1991 ani nenapadlo, že by tyto blokační paragrafy zůstaly v platnosti dvě desetiletí…

Jejich existence přitom v celé řadě případů zabraňuje tomu, aby se obce a města koncepčně rozvíjely. Bez vyjasněných vlastnických vztahů nelze plánovat výstavbu komunikací, rezidenční zástavbu, průmyslové zóny či jiné podnikatelské záměry. Přes takto zatížené pozemky není možné vést jakékoliv inženýrské sítě. Některé obce jsou přitom církevními pozemky doslova obklíčeny, takže jejich rozvoj se v uplynulých dvaceti letech zcela zastavil.

Stavební zákon navíc stanoví obcím povinnost vypracovat do roku 2015 nový územní plán. Jeho zpracování stojí statisíce až miliony. V případě obcí, jež ve svém katastru mají blokovaný církevní majetek, ale bude jejím výsledkem okleštěný územní plán s bílými místy, s nimiž pro rozvoj obce není možné počítat. Starostové tedy oprávněně apelují na poslance a senátory, aby vyrovnání s církvemi konečně vyřešili. Nejenže tím napraví ostudný stav trvající od roku 1948, ale umožní českým a moravským obcím normální fungování.

 
Petr Gazdík
předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové

Vyšlo v HN
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama