Mgr. Miroslav Červenka

předseda Trikolora Ústecký kraj
  • Trikolora
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.08.2016 10:28:10

Proč společně Svobodní a Soukromníci v Ústeckém kraji

Proč společně Svobodní a Soukromníci v Ústeckém kraji

Protože jsem sám podnikatelem a zároveň členem Svobodných, velice dobře si uvědomuji, nejen co nás spojuje, nýbrž i důvody, které jsou podstatou toho, že na některé skutečnosti máme odlišný názor.

Společná kandidátka Svobodných a Soukromníků v krajských volbách 2016 má svoji vnitřní logiku. Svoboda jedince je totiž nerozlučně spjata s jeho schopností postarat se o sebe a pokud možno i své nejbližší sám. Ve chvíli, kdy toho přestává být i schopen, ztrácí jedinec možnost rozhodovat si v rámci možností o svém bytí bezvýhradně sám, přestává být svobodným a stává se závislým na jiných, především na státu zprostředkovaném všemožnými úředníky.

Právě oproti společenskému průměru větší snahou starat se o sebe sám se odlišují podnikatelé a živnostníci od ostatních obyvatel. Členové Svobodných k tomuto atributu přidávají jako bonus filosofické zdůvodnění této pozice. Pro Svobodné je svoboda jedince středobodem, jehož optikou nahlížejí veškeré dění ve společnosti. Není proto divu, že si v podstatě svého jednání jsou Svobodní a podnikatelé a živnostníci, jejichž zájmy ve společnosti se snaží Strana soukromníků České republiky hájit, tak blízcí.

Protože jsem sám podnikatelem a zároveň členem Svobodných, velice dobře si uvědomuji, nejen co nás spojuje, nýbrž i důvody, které jsou podstatou toho, že na některé skutečnosti máme odlišný názor. Soukromníci jsou klasickou stavovskou stranou, hájící zájmy svých lidí v měnících se podmínkách. Bytostně na ně dopadá prohlubující se socializace všech sfér života společnosti, zejména další a další normy, limitující podnikatelskou svobodu. Jsou ale praktičtí a umí si, pokud to jenom trochu jde, najít cestičku, která vede k zisku, prosperitě. Někdy i úspěšně kooperují se svým ze své podstaty největším nepřítelem – socialistickým systémem i ve velmi obtížném prostředí. Oproti tomu stojí Svobodní se svým idealismem a zatvrzelostí, místy třeba i nepraktickou, kterým jsou přednější principy než aktuální, třebas i dlouhodobější, zisk.

Právě zde dle mého leží důvod, proč objektivní zájmy osob samostatně výdělečně činných nehájí jedna strana.

Společné kandidátky Svobodných a Soukromníků ve volbách do zastupitelstev krajů na podzim 2016 jsou důsledkem několika faktorů. V prvé řadě jsou diktovány potřebou získat pro svůj zájem větší než současnou podporu společnosti. Proto Svobodní v těchto volbách „překousli“ pragmatismus Soukromníků a Soukromníci naopak idealismus Svobodných. Výhodně se jeví i sdružení prostředků nutných na kampaň.Rovněž tematika krajských voleb je omezená a umožňuje spíše průnik programů obou stran než např. tematika voleb parlamentních, kde mohou být na některé věci úhly pohledu stavovských Soukromníků i ideově vyhraněných Svobodných hodně vzdálené.

Osobně považuji společnou kandidaturu Svobodných a Soukromníků v Ústeckém kraji za dobrý počin, který z jedné strany umožní netříštit hlasy pravicově orientovaných voličů a z druhé poskytne alternativu ke stranám, které se sice k pravici formálně hlásí, ale svou praktickou činností podstatu pravicové politiky v minulosti spíše diskreditovaly. Nezbývá než doufat, že tuto snahu voliči ocení.

Miroslav Červenka

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama