Ladislav Šedivý

  • KSČM
  • Tábor
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,86. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.08.2016 12:34:11

Nevěřím: Myslí to Turecko se společnou Evropou vážně?

Nevěřím: Myslí to Turecko se společnou Evropou vážně?

TISKOVÁ ZPRÁVA PŘEDSEDY OV KSČM TÁBOR

Za více než dvě dekády v táborské komunální politice jsem poznal značné množství jejích představitelů. Také jejich aktivity měly občas co do činění s celoevropským rozměrem při návštěvě našeho města zahraničními delegacemi. Nelze nevzpomenout jednoho z bývalých místostarostů za ČSSD (J. B), který svými výroky dostával do kolen přítomné. Německou delegaci vítal slovy „... vy jste nám upálili mistra Jana Husa“ a Švédům připomínal dobytí a vyplenění Tábora.

Byl bych docela zvědav, co by nyní prohlásil tento kolega, kdyby měl dosud v rukou osudy městské „zahraniční“ politiky. Řeč jde o hypotetické návštěvě turecké delegace. Patrně by jí připomenul obléhání Vídně vojsky Osmanské říše z roku 1683, jejíhož mocnářství jsme byli kdysi součástí. A také zvěrstva, kterých se její bojovníci dopustili.

Tentokrát bych to nepovažoval za diplomatické faux pas, nýbrž za zcela objektivní a reálný názor. Stále se nemohu totiž ztotožnit se snahami lídrů Evropské unie, aby se tento stát stal součástí NAŠEHO evropského společenství, a nevedou mne k tomu zdaleka jen důvody nedávného vojenského puče, ani současný způsob persekuce Erdoganových opozičních protivníků, desítek tisíc vojáků, soudců, učitelů a profesorů. Podle všeho v Turecku probíhá kompletní obměna veškerého státního aparátu. Celkem bylo údajně propuštěno přes 15 tisíc lidí. Kdopak těch 21000 učitelů (!!!) a 3000 soudců nahradí? Žádný stát nemá v záloze takové množství lidí. Budou zřejmě bez profesních předpokladů, ale loajální. I to je jeden z projevů narůstající autokratičnosti režimu. Další je třeba vyhlášení mimořádného stavu v těchto dnech...

Dle smlouvy členských států připívá Evropská unie k míru, bezpečnosti, udržitelnému rozvoji planety, volnému a spravedlivému obchodování, vymýcení chudoby, ochraně lidských práv a k dodržování a rozvoji mezinárodního práva. Tyto základní premisy Turecko ve většině případů nikdy nedodržovalo a podle posledního vývoje v případě podpory Islámského státu a popučové situace ani v budoucnu dodržovat nehodlá. A to už se ani nechci zmiňovat o spekulacích mezinárodního tisku, kdo za zmařeným převratem v zemi půlměsíce stojí.

Jestliže ministryně EU Federica Mogheriniová, která zastává úřady místopředsedkyně Junckerovy komise a šéfky evropské diplomacie – z titulu vysoké představitelky Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku - míní, že jedním z důvodů pro nepřijetí Turecka do EU je, případné a hojně diskutované zavedení trestu smrti, pak jde v celkovém kontextu posledního vývoje jen o malichernost.

Podle mého názoru, a nejen mého, Turecko tak, jak se nyní profiluje, nemůže být součástí Evropské unie. Naším základním postulátem je totiž demokracie, a té je podle všeho v této zemi žalostně pramálo. Násilí není cesta k evropským standardům, pokud není spokojenost občanů, pak existuje alespoň v Evropě jediná cesta, a tou jsou demokratické volby. A to by měl respektovat jak turecký establishment, tak jeho odpůrci. Tedy pokud to se společnou Evropou myslí vážně.

Ladislav Šedivý, zastupitel Tábora za KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama