JUDr. Martin Netolický, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Pardubický kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.08.2016 19:30:00

Každý opuštěný areál je pro obec katastrofou

Každý opuštěný areál je pro obec katastrofou

Bývalá Schindlerova továrna, pozdější Vitka v Brněnci, by se v budoucnu mohla stát památníkem obětem holokaustu.

Alespoň takový je plán Nadačního fondu Šoa a Oskara Schindlera, který jej ve čtvrtek představil na tiskové konferenci za účasti hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického. Právě Pardubický kraj v minulosti za přispění Státního fondu životního prostředí nechal odstranit povrchové odpady a nyní se připravuje na kompletní sanaci areálu.

„Každý opuštěný areál je pro obec katastrofou. Ekologická zátěž je v Brněnci navíc mimořádně závažná a díky problémům bývalého vedení nemá obec dostatečné finanční prostředky na odstranění stávajícího brownfieldu. Proto jsme koncem minulého roku odstranili povrchové nebezpečné odpady a v současné době připravujeme analýzu rizik a následnou sanaci areálu ležícího v blízkosti vodního zdroje pro město Brno. Samotnou sanaci bychom mohli zahájit kolem roku 2018,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Jsem rád, že v nadačním fondu nacházíme jasného partnera na řešení budoucnosti areálu. Oskar Schindler může být vnímán jako kontroverzní postava, ale i přesto je od roku 2007 zařazen mezi významné osobnosti našeho kraje. Celý památník se může stát unikátní připomínkou doby nesvobody, jelikož i temnou minulost si musíme neustále připomínat,“ dodal hejtman Martin Netolický za přítomnosti předsedy správní rady fondu Jaroslava Nováka, bývalého ředitele společnosti Vitka Brněnec Františka Olberta, starosty obce Radoslava Kašpara a dalších hostů.

Oskar Schindler zaměstnával ve svém podniku za druhé světové války židovské pracovníky převezené z Polska, čímž zachránil před jistou smrtí více než 1000 lidí. Závod na výrobu textilu v Brněnci provozovala po roce 1989 společnost Vitka, která se v roce 2004 dostala do insolvence. Areál koupila firma Bustrex a přejmenovala na Vitka Textiles. Ta v roce 2011 skončila v konkurzu, výroba byla zastavena. Areál v únoru letošního roku získala v dražbě společnost Česká pozemková z Liberce.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama