ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.08.2016 14:37:27

Nezaměstnatelní mladí?

Nezaměstnatelní mladí?

Článek reaguzje na data Eurostatu, že v EU je 5 milionů nezaměstnaných a nestudujících lidí ve věku 20 - 24 let. Zároveň se snaží nastínit řešení této neblahé situace.

 Minulý týden zveřejnil Eurostat zajímavá a varující data. Těmito daty není nic jiného, než problém mladé generace krátce po 20 roku života: vysoká nezaměstnanost. Nejedná se o problém nový. Podle zveřejněných dat se ukazuje, že nejhůře jsou na tom mladí lidé v Itálii nebo Řecku. Podobný stav je v Chorvatsku, Rumunsku a Bulharsku. Jenže kde se stala nebo stále stává chyba? Přeci jen se jedná i o vzdělané lidi, kterým systém říká, že pokud budou mít vzdělání, tak budou mít i práci.   Výše uvedený stav ale platil v době sociálního státu po druhé světové válce. V současné době, která je protkána kapitalistickými vazbami – od ekonomiky k mezilidským vztahům, je situace odlišná. Sice se neustále razí heslo, že pokud bude člověk vzdělanější, tak i lépe najde práci. Nicméně se ukazuje, že tomu tak již dávno není. Mladí lidé, kteří mají aprobaci na určitý obor, často stojí jako pokladní v některém ze supermarketů. Nemohou tedy získat praxi v oboru, který studovali. Padají ve společenském žebříčku stéle níže, protože úsilí vložené do studia je promarněno. Chybí jim jistota zaměstnání v oboru. Právě právo prvního zaměstnání pro absolventy školy by mnoho vyřešilo. Firmám by se například slevilo na dani, pokud by zaměstnaly člověka po studiu. Takovýto člověk by byl nepochybně šťastnější a nemusel by se ocitnout v prekérní situaci u kasy supermarketu.    Právě provázanost podniků a praxe byla ve své době dominantou socialismu před rokem 1989. Dnes je v rámci globalizovaných trhů a celkové privatizace společnosti stav úplně jiný. Člověk je tlačen k tomu, aby pracoval za mizernou mzdu. V horším případě lidé dopadají podobně jako mladí lidé v inkriminovaných státech – jsou nezaměstnaní, někdy nezaměstnatelní a ani nestudují. Jsou tedy značně ohroženi chudobou. V celé Evropské unii balancuje v tomto stavu více než 5 milionů mladých lidí ve věku 20 – 24 let a to je děsivé číslo.   Pokud se národní státy, celá Evropská unie nebudou snažit těmto mladým lidem pomoci, tak se do stavu trvalého nezaměstnání bude posouvat stále více absolventů škol. Důsledkem tohoto posunu bude ztráta pracovních návyků, neschopnost si práci najít, udržet ji a být v životě šťastný. V horším případě dojde k radikalizaci těchto mladých lidí a jejich příklonu k fašistickým hnutím. To už se stalo v minulosti několikrát a nesmí k tomu dojít znova, protože vždy došlo k násilí, zlu a celkové destrukci společnosti.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama