ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.08.2016 21:11:00

Pro kopřivnické muzeum žádáme dotaci 123 milionů

Pro kopřivnické muzeum žádáme dotaci 123 milionů

Moderní technické muzeum s unikátními exponáty by mohlo do dvou let vyrůst v Kopřivnici na místě dosud prázdné haly bývalé slévárny na okraji areálu Tatry.

 Moravskoslezský kraj s automobilkou Tatra TRUCKS chce navázat na stávající úspěšnou expozici Technického muzea Kopřivnice v centru města, a nabídnout návštěvníkům další ucelenou prohlídku technických skvostů, včetně dosud nevystavených exponátů ve zbrusu novém prostoru.

„Muzeum Tatra v Kopřivnici si pamatuji už jako dítě – ostatně, ukažte mi kluka, kterého by auta nefascinovala. Myslím, že málokdo z našeho regionu v Technickém muzeu v Kopřivnici nebyl, o čemž ostatně svědčí i statistiky: kopřivnické muzeum je nejnavštěvovanějším muzeem v Moravskoslezském kraji a sedmým nejnavštěvovanějším v celé republice,“ říká Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezského kraje.

Moravskoslezský kraj a společnost TATRA TRUCS letos uzavřeli darovací smlouvu, kterou kraj získal do svého vlastnictví pozemky a nevyužívanou halu. TATRA TRUCKS zapůjčí kraji exponáty prostřednictvím Muzea Novojičínska, které by v novém komplexu mělo pobočku, s tím, že bude o sbírky řádně pečovat. Zisk pak použije k renovaci sbírek.

Kraj podal žádost o dotaci ve výši 123 milionů korun

„Akcionáři vnímají péči o tradici Tatry, která je jednou z nejstarších světových automobilek, jako součást své společenské odpovědnosti. I proto v minulém roce TATRA TRUCKS odkoupila sbírku sedmdesáti tatrováckých veteránů od soukromého sběratele. Bohužel tyto a další exponáty není možné vzhledem k omezené kapacitě současného muzea vystavit. Velmi si vážíme spolupráce s Moravskoslezským krajem, která je pro projekt nového muzea naprosto zásadní,“ uvádí ekonomický ředitel TATRA TRUCKS Radek Strouhal.

Muzeum automobilů slavné značky by se mohlo rozrůst do nového a především podstatně většího prostoru, přičemž původní muzeum v centru města Kopřivnice by zůstalo zachováno. „Moravskoslezský kraj letos podal žádost o dotaci ve výši 123 milionů korun. Pokud budeme úspěšní, nové muzeum by mohlo být hotovo do dvou až tří let,“ upřesňuje hejtman Miroslav Novák s tím, že by evropské peníze pokryly 85 procent nákladů, zbytek by uhradil kraj ze svého rozpočtu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama