Mgr. Miloš Malý

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,67. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.08.2016 15:03:00

Jsme posedlí fámou, že všechno musí dozorovat nezávislý úřad

Jsme posedlí fámou, že všechno musí dozorovat nezávislý úřad

Projev na 27. schůzi Senátu dne 24. 8. 2016

 Vážená paní místopředsedkyně, pane ministře, dámy a pánové.

Já vždycky říkám – cesta do pekla je dlážděna nejlepšími úmysly. Přijímáme zákon, který nám umožní, aspoň zčásti, vést korektní kampaň. Je tam samozřejmě spousta věcí, které se nedají do zákona dostatečně dobře aplikovat. Všichni víme, že největším nebezpečím pro jakoukoli kampaň je tzv. „dobře míněná mediální kritika". Ta se samozřejmě nezapočítává do žádné kampaně, ale vyhrává volby. A tento zákon ji vůbec neobsahuje, a je to nejúčinnější zbraň. Všichni to víme, všichni si pamatujeme Kubiceho zprávu, jak to noviny a televize použily a prostě stálo to jednu politickou stranu vítězství ve volbách. Dobře, že tento zákon, alespoň v tomto znění, který omezuje finanční náklady, budeme přijímat. Je pravdou, že nevyřešíme úplně všecko, to prostě nejde.

Ale mrzí mě tam jedna věc. My jsme posedlí fámou, že všechno musí dozorovat nezávislý úřad. Tento nezávislý úřad, který bude zřízen, i když bude malinkatý, tak si uvědomme, že volby jsou vždycky většinou jednou za dva roky. Rád bych si přál pracovat v takovém úřadu, že prostě jednou za dva roky budu mít napilno, a kampaň netrvá nikdy déle než tři, čtyři měsíce. To je také dobrá práce.

Ale nejsem si jistý, že mánie zřizování těchto nezávislých úřadů nám pomůže v tom, abychom v podstatě vylepšili politické kampaně nebo politickou image mezi občany. Jediné, co nám pomůže, je samozřejmě v podstatě sebekázeň politiků a politických stran a subjektů, které se budou v čestném klání utkávat. To je vše, co můžeme chtít, a to by zákon měl také obsahovat, prostě apel na čest a poctivost.

Využil bych ještě možnosti, že mohu vystoupit, že mi bude končit volební mandát, takže bych se s vámi rozloučil a chtěl bych vám říct, že mi bylo ctí s vámi spolupracovat.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama