Jiří Robinson Roup

Hodnota našich cílů, se odvíjí od použitých prostředků.
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.05.2011 14:52:33

Tradice, odpovědnost a prosperita

Tradice, odpovědnost a prosperita

Absence odpovědnosti politiků je stále velkým problémem. Příkladem může být situace v Žatci, Brně nebo Trutnově, abychom mluvili alespoň o těch, kde ostrakizovaní členové strany ještě nerezignovali.

 Tradice, Odpovědnost, Prosperita – o to by mělo jít každému!

Absence odpovědnosti politiků je stále velkým problémem. Příkladem může být situace v Žatci, Brně nebo Trutnově, abychom mluvili alespoň o těch, kde ostrakizovaní členové strany ještě nerezignovali.
Scénář (ne)odpovědnosti je stále stejný. Další a další účelová rozhodnutí regionálních a krajských výborů, ze kterých členům předsednictva strany naskakuje kopřivka. Pak následují rozhodnutí Smírčího výboru, která musí korigovat nezodpovědné a účelové běsnění regionálních bossů.

Malá angažovanost občanů?


Nová strana TOP 09 před parlamentními volbami “prodala” svůj produkt velmi dobře. Vsadila na Tradici, Odpovědnost a Prosperitu. Právě tato slova přitáhla do nově vzniklé strany i ty, kteří se jinak stranickému životu dlouho vyhýbali..
Na přednášce Miroslava Kalouska studentům VŠE, hovořil budoucí ministr financí o tom, jak jej vyděsil malý zájem lidí angažovat se v politice. Také hovořil o demokracii, kdy řekl, že politika je o střetu názorů. Zvítězí ten, kdo ostatní dokáže přesvědčit.
Skutečnost je bohužel jiná. Trutnovský regionální výbor TOP 09, s podporou Krajského výboru strany systematicky likviduje jakýkoliv odlišný názor. Smetená kandidátka MO TOP 09 Trutnov do komunálních voleb, následné neoprávněné zrušení MO TOP 09 Trutnov, neoprávněné vyloučení členů TOP 09 Trutnov, zastrašování pomocí soudních žalob a další a další porušování Stanov TOP 09, ze strany Regionálního výboru . To vše je na hony vzdáleno jakékoliv Odpovědnosti.

Jsou tu zákony a stanovy jen pro to, aby se porušovali?


Tak nějak si ti politici u nás zvykli, že mají právo rozhodovací, zatímco odpovědnost je pro ně očividně neznámý pojem.
Jak těžké je pro stranické harcovníky dodržovat Stanovy strany? Proč to nedokáží? Je možné nad tím neustále jen mávat rukou?
Tradice a odpovědnost vede k prosperitě. Je tedy nutné, aby členové TOP 09 nekompromisně požadovali odpovědnost po všech funkcionářích své strany.

Připomeňme si nedávná slova Zdeňka Harapáta, předsedy TOP 09 v Královehradeckém kraji:

“Samozřejmě naše struktura je stavěná zdola, tedy na místních organizacích, které vznikají všude tam, kde jsou vytvořeny podmínky pro jejich vznik.“


To bohužel není přesné. MO Trutnov, která “vznikla zdola” , byla regionálním výborem, který vznikl shora, zrušena. Nutno dodat, že se tak stalo za aktivního přispění předsedy Krajského výboru strany.
Díky tomuto nezodpovědnému kroku, totiž TOP 09 v Trutnově naprosto propadla v komunálních volbách.
Další žádost o založení MO Trutnov (zdola) byla bez jakéhokoliv zdůvodnění zamítnuta.

  • Nejsou tu snad podmínky pro vznik MO?
  • Je důvodem fakt, že mají Trutnovští TOPáci jiný názor než podnikatelsko- politická frakce na trase Hradec Králové - Černý důl?


Strana TOP 09 však naštěstí nejsou jen nezodpovědní funkcionáři, jsou tu také lidé, kteří se chtějí v politice angažovat. Lidé, kteří ve svém okolí požívají vážnost a respekt. Lidé, kteří nechtějí svalovat vinu za vše okolo sebe na ty ostatní.
Tito lidé vstoupili do politiky, protože je oslovila tradice a odpovědnost, která nás povede k prosperitě. Vsadili na hodnotové desatero a nyní jsou vylučováni a veřejně ostouzeni jako prospěcháři.


Trutnovský regionální výbor TOP 09 spoléhá na to, že časem se ti “rebelové”, kteří nestále “blábolí” o dodržování Stanov unaví a zůstanou jen ti, kteří dokáží naslinit prst aby zjistili, odkud vítr fouká. To je ale cesta do pekla. Nelze donekonečna spoléhat na štědré sponzory. Nic není zadarmo a co si sami neuděláme, mít nebudeme.


Vraťme se tedy na počátek. Vraťme se k tradici nikoliv komunistické, plné ostouzení a štvavých soudních procesů, ale té demokratické, ve které i odlišný názor bude možné vyslovit. Přijměme konečně odpovědnost za svá rozhodnutí a pak snad přijde i ta prosperita.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama