Ladislav Šedivý

  • KSČM
  • Tábor
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,86. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.08.2016 8:25:45

O karavaně, velbloudech a inkluzi školství

O karavaně, velbloudech a inkluzi školství

Jen na obraně se snad v posledních letech střídá více ministrů, než v resortu školství. Samozřejmě také koncepce za koncepcí, po neúspěších se posléze často vracíme k tomu, co už tady bylo. Právě nastalo odpočítávání další reformy.

Ne už v záměrech, letech a měsících, ale hodinách. Ve čtvrtek 1. září startuje v našich školách se začátkem nového školního roku tzv. inkluze. Stejně tak často diskutovaná, jako odsuzovaná. 

Jen v prvních dvou letech přijde prý na 3,5 miliardy korun a je pofiderní, co přinese. Ministryně Kateřina Valachová sice tvrdí, že její efekt bude ku prospěchu jak hendikepovaným dětem, tak těm nadprůměrně inteligentním, ale právě toto tvrzení budí nejvíce pochybností. Staré orientální přísloví totiž praví, že rychlost karavany určuje nejpomalejší velbloud. To platí v životě, a zřejmě tedy i ve školství.

Pochybnosti budí samozřejmě také způsob financování této „reformy“. Obzvlášť, když tak dlouhodobě avizované přidání pracovníkům ve školství opět v těchto dnech padlo. Tábor se na inkluzi sice připravuje, ale zatím jen sporadicky, protože nikdo netuší, co se od 1. září stane. Podle ujištění ministerstva se sice speciální školy rušit nebudou, tedy ani v Táboře, otázkou ovšem je, jak zareagují rodiče. Netrpělivě vyčkává na 1. září i táborský odbor školství, mládeže a tělovýchovy.

Může se totiž stát, že rodiče hendikepovaných dětí je přivedou s poukazem na inkluzi do „normálních“ škol, a ty na to budou muset reagovat. Tedy přijetím speciálních pedagogů, asistentů či psychologů. A to bude něco stát. Táborská radnice proto takticky již před časem požádala o dotace, které mají být určeny nejen stávajícím pedagogům, ale také ostatním pracovníkům profesí zmíněných výše. Skutečně je v případě potřeby město dostane?

„Některé školy vzdělávají žáky s lehkým mentálním postižením už dnes i přesto, že jim pro to zákony nevytvářejí dobré podmínky, a hlavně – chybí finance na asistenty a speciální pomůcky“, vyjádřila se ministryně Valachová. Tak jak je to s tou karavanou, paní ministryně? Jde jen o děti s lehkým mentálním postižením, nebo také o ty nadprůměrně inteligentní? Pro ty druhé, aby se to vyrovnalo a nikdo nikoho nezdržoval ve třídách chystáte jako asistenty vysokoškolské profesory?

Mám zato, že podle smyslu mých úvodních vět se za několik let (možná s novým ministrem školství) tiše a bez halasu vrátíme k současnému systému školství. Ne že by se nedalo leccos zlepšit, samozřejmě s penězi plánovanými na inkluzi, ale od dob zavedení povinné školní docházky nikdo nic zásadně převratného nevymyslel. 

Ladislav Šedivý zastupitel za KSČM města Tábora a kandidát do senátu

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama