František Zwyrtek

  • NEZ
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.09.2016 0:28:00

Kraje musí své obce bránit, ne pomáhat vnitru proti nim

Kraje musí své obce bránit, ne pomáhat vnitru proti nim

Je smutné, že kraje se staly jen prodlouženou rukou dozoru ministerstva vnitra proti obcím. Mělo by to být právě naopak.

Samospráva je věc složitá. Vím to, slýchám to dnes a denně od našich starostů a zastupitelů z celé České republiky. Takže jsem docela v obraze.

Kraje se dostaly do pozice, kdy díky tomu, že je státní správa a samospráva pod jednou střechou, jsou právě ony těmi "policajty", kteří obce dus
í, a mají zábrany jim radit či poskytovat metodickou pomoc. Že je to "výjezdní" činnost za ministerstvo je úplně jedno - obce vnímají krajské úředníky právem jako ty, kteří by jim měli být nejblíže a tím pádem pomáhat, ale často se hluboce mýlí, když doufají v jejich oporu. A když se jí dostane, tak neformálně ("jinak my nesmíme"), protože v této oblasti jsme "stát". 

Jakoby se kraje od samosprávy oddělily, zatímco jsou ve skutečnosti její bytostnou součástí.

Je-li tedy na kraji odbor dozoru jako prodloužená ruka ministerstva vnitra, měli by být na kraji i úředníci samosprávy, kteří naopak budou obcím radit, a to někdy třeba právě i proti vnitru.
Budeme-li v krajských zastupitelstvech, budeme to pro obce a města, v nichž máme stovky zastupitelů, v tom kterém kraji prosazovat.

Já v Olomouckém, ostatní v dalších krajích.
Považujeme totiž obecní samosprávu za naprostý pilíř fungování České republiky, které se prostě pomáhat MUSÍ. A nejvíce právě z krajů. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama