ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.09.2016 18:14:00

Ministr Brabec by měl skončit, pokud nerespektuje pravomocné rozhodnutí

Ministr Brabec by měl skončit, pokud nerespektuje pravomocné rozhodnutí

Náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký zrušil jmenování Erika Geusse ředitelem České inspekce životního prostředí.

 Náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký zrušil jmenování Erika Geusse ředitelem České inspekce životního prostředí, protože nebyl jmenován v souladu se zákonem o státní službě. Od 22. srpna, kdy rozhodnutí nabylo právní moci, by tak Erik Geuss už neměl být ředitelem ČIŽP.

Ministerstvo životního prostředí Geusse ve funkci ředitele České inspekce životního prostředí ponechává, i když už není ve služebním poměru, a to na základě pracovního práva.

“Takové obcházení služebního zákona je nepřípustné. Připomínám, že ministr Brabec byl před nástupem do vlády ředitelem Lovochemie, podniku, který je součástí koncernu Agrofert a který byl inspekcí pokutován. Vzniká podezření, že Erik Geuss má zůstat v čele ČIŽP právě proto, aby inspekce v Babišových firmách neprobíhaly, ” uvedl předseda Strany zelených Matěj Stropnický.

„Reakce ministerstva životního prostředí, že podle jejich právního názoru pan ředitel ve funkci zůstává, hraničí s mařením výkonu úředního rozhodnutí. Jak má mít občan důvěru v právní stát, když mezi sebou šermují paragrafy služebního zákona a zákoníku práce dvě státní instituce? Pan premiér by si měl pozvat pana ministra životního prostředí na kobereček a vysvětlit mu, že v případě nerespektování pravomocného rozhodnutí ve funkci skončí,“ dodává ke kauze, která se táhne již od listopadu 2014, zelený senátor Libor Michálek.

Erik Geuss záhy po svém nástupu do funkce odvolal čtyři z deseti šéfů oblastních inspekcí. Pátý ve stejný den rezignoval z osobních důvodů. Spekuluje se o tom, že čistky v úřadu proběhly přímo v režii ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO).


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama