Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.09.2016 9:35:00

V kralupských muzeích dominuje Seifert a kočárky

V kralupských muzeích dominuje Seifert a kočárky

Radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek navštívil 15. září některé kulturní instituce v Kralupech nad Vltavou.

Radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek navštívil 15. září některé kulturní instituce v Kralupech nad Vltavou.

„Podíval jsem se do městského muzea, které podobně jako krajské instituce trápí problém depozitářů, zaposlouchal jsem se do veršů držitele Nobelovy ceny Seiferta a pak jsem se podíval na nové muzeum kočárků, které otevřela obětavá místní sběratelka,“ shrnul svou návštěvu Kralup radní Štefek.

Městské muzeum se ve stálé expozici věnuje historii města a okolí, archeologii s pravěkou dílnou a místním osobnostem - Jaroslavu Seifertovi a malíři Georgu Karsovi. Od roku 2004 je přístupné i Lapidárium. Muzeum pořádá 6–8 tematických výstav ročně, koncerty klasické hudby, přednášky, besedy a vydává Vlastivědný sborník Kralupska.

Muzeum bylo poprvé slavnostně otevřeno veřejnosti v roce 1928, pak se postupně stalo muzeem okresním, při reformě státní správy v roce 1960 zanikl kralupský okres a nový okres již muzeum měl a tak v roce 1962 došlo k institucionálnímu zrušení muzea v Kralupech. Obnoveno bylo v roce 1992 jako městské, přežilo i povodně, kdy zejména ta z roku 2002 muzeum značně poškodila. Muzeum pak bylo opět zcela otevřeno po náročné rekonstrukci 15. 1. 2004.

„A nejbližší akcí v muzeu je festival poezie a přednesu Seifertovy Kralupy,“ dodal radní Štefek.

Nad prodejnou barev v Minické ulici si otevřela na začátku září místní sběratelka Muzeum historických kočárků. Věra Čížková má ve své sbírce zhruba šest set kočárků, které má rozmístěné na 4 místech, v Minické ulici vystavuje na 300 čtverečních metrech nejen kočárky, ale i historické panenky a kočárky loutkové.

„Rozsah sbírky paní Čížkové je značný, od starých proutěných kočárků přes autokočárky až po ty, které si pamatuji. Diskutovali jsme ale i o doprovodných aktivitách, setkáních sběratelů, akcích, které mohou oživit muzeum a udržet ho při životě. Potenciál tady rozhodně je,“ sdělil radní Štefek.

V muzeu je možné si nechat kočárky i opravit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama