Bc. Julie Hodečková

  • SZ
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.09.2016 18:56:00

Kdo radí kraji? Poradenské společnosti krajského úřadu

Kdo radí kraji? Poradenské společnosti krajského úřadu

Je to pár týdnů, co hejtman Hašek z ČSSD vehementně hledal svou poradkyni Mrencovou, která posílala novinářům jménem fiktivní mluvčí tiskové zprávy jihomoravského hejtmana, přestože byla v sedmdesátých letech dvakrát odsouzena.

Takový jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD měl rovnou dvanáct poradců. Každý měsíc jim kraj může rozdat téměř 200 tisíc korun. Z části se jednalo o Haškovy spolustraníky. Přitom dopátrat se konkrétních výsledků poradců jihomoravského hejtmana bylo přinejmenším problematické. Nejen na základě zkušeností z Jihomoravského kraje, jsme se podívali podrobněji do Ostravy, na situaci na moravskoslezském krajském úřadě.

Pojem externího poradce měli v Moravskoslezském kraji potíž definovat. „Opravdu to není běžná praxe. Poradce si dočasně najímají například některé krajské odbory, pokud potřebují zpracovat nějakou počítačovou grafiku nebo například dodat expertní posudky,“ uvedla mluvčí kraje Petra Špornová v červenci 2015 pro iDnes.cz.

V červenci loňského roku pracovalo na krajském úřadě Moravskoslezského kraje 668 zaměstnanců, z toho bylo 473 úředníků a úřednic. Přestože jde většinou o vysoko školsky vzdělané zaměstnance a odborníky, i tak si kraj platí další externí poradenské a konzultační firmy či poradce. Nutno však říci, že ne vždy je to špatně. U některých vysoce odborných analýz či posudků z různých oborů, nemusí mít zaměstnanci úřadu dostatečné znalosti, v některých případech, už by však mohla být práce tzv. poradců či konzultantů při nejmenším sporná.

Zelení se tak podívali přesněji, za co Moravskoslezský kraj, resp. krajský úřad najatým poradcům vlastně platí.

Podle vyjádření krajského úřadu ze srpna tohoto roku, které zelení získali, sám hejtman Novák oficiálně přímo nevyužíval služeb externích poradců, na rozdíl např. od hejtmana Haška v Jihomoravském kraji, avšak kancelář hejtmana si už ale sem tam nějaké placené poradce u konkrétních případů najala. V rámci úřadu se jednalo o firmy Trifid Consult, a.s. nebo Cert-Aco s.r.o. Odboru zdravotnictví pak radila například firma Salso, s.r.o.

Společnost Trifid Colsult a.s. z Ostravy tak měla například v roce 2015 za asi 230.000 Kč prozkoumat, jak na krajském úřadě funguje jeden z odborů, konkrétně odbor evropských projektů, zabývající se přípravou projektů dotovaných z evropských fondů. Otázkou je, proč krajský úřad potřeboval za cca 230.000 Kč zjistit, jak funguje jeden z jeho úseků, když by zřejmě stačilo udělat jednoduché dotazování u samotných zaměstnanců nebo si zkrátka vlastními silami realizovat jednoduchý audit.

Společnost Salso, s.r.o. pak měla za úkol analýzu procesů v krajských nemocnicích (kraj zpravuje celkem 6 nemocnic) nebo pravidelný reporting dodávek do jednotlivých nemocnic. Za toto reportování pak kraji tato společnost účtovala 726.000 Kč za období 8 měsíců. Jak kraj zjištěné informace využil je otázkou.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama