Oldřich Bubeníček

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.09.2016 1:40:00

Ústecký kraj se zasadil o záchranu řady historických objektů

Ústecký kraj se zasadil o záchranu řady historických objektů

Slavnostní zakončení projektu Revitalizace kostela Nanebevzetí Panny Marie v Konojedech u Úštěku proběhlo v sobotu v prostorách zrekonstruovaného objektu za účasti hejtmana kraje Oldřicha Bubeníčka.

Mezi hosty nechyběli ani zástupci Norské ambasády a šlechtičtí potomci zakladatelů kostela i přilehlého kláštera, manželů Sweerts-Sporck.

Pod taktovkou Spolku pro obnovu památek Úštěcka reprezentovaného jejím předsedou Tomášem Hlaváčkem se s pomocí majitele kostela Vladimíra Přibyla a především za výrazné dotační podpory Norských fondů podařilo za pouhých 14 měsíců zachránit a zpřístupnit historickou barokní památku široké veřejnosti. „Na území našeho regionu je celá řada historických objektů, o jejichž záchranu se Ústecký kraj zasadil a v podpoře rekonstrukcí stále pokračuje,“ řekl ve svých slovech hejtman Oldřich Bubeníček. Jak dodal, obnova památek pomáhá kraji nejen vracet jeho původní identitu, ale především ukázat jeho krásu stávajícím i potencionálním návštěvníkům. „Za tuto pomoc patří naše velké poděkování norským přátelům,“ dodal Oldřich Bubeníček. Jak poznamenal tajemník Norské ambasády Frank Arne Johansen, v rámci projektu revitalizace kostela v Konojedech jde o praktickou ukázku solidarity mezi dvěma evropskými státy. „Jde nejen o obnovu vaší české historie, ale také naší historie evropské. Jsme rádi, že jsme se mohli na projektu podílet, a že bude tato památka sloužit dalším generacím,“ sdělil Frank Arne Johansen. Projekt ve svých slovech ocenila také děkanka Filozofické fakulty Univerzity J. E. Purkyně Michaela Hrubá, probošt Katedrální kapituly u sv. Štěpána v Litoměřicích Jiří Hladík a řada dalších.  

Barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie v Konojedech nechal vystavět jako dík za uzdravení svého syna František Karel Sweerts-Sporck s manželkou Annou Kateřinou, kteří také v přilehlém zámku založili servitský klášter. Klášter však existoval jen krátce, protože jej Josef II. zrušil. Zdevastovaný kostel byl od 80. let postupně vystěhován a opakovaně vykraden. Dnes se jeho majitel snaží spolu s dalšími nadšenci o záchranu jeho i přilehlého zámku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama