Roman Jandík

  • ODS
  • Roztoky
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.09.2016 21:19:35

Expreso na bazénce

Expreso na bazénce

Září se povedlo, aspoň jeho první půlka byla fakt horká. Tak jsme se s ženou vydali v jedné menší obci na poslední letošní bazén. Máme to tam rádi, málo lidí, žádný Škromach, čistá voda a hlavně prima restaurace – bazénka.

Sezóna je jen jedna, ale i během roku hospoda funguje pro místňáky - štamgasty. Provozní, možná majitel, ochotný a usměvavý srdcař, vymýšlí, co může, aby se uživil. Pohlreich by to asi nedal, dostal by infarkt hned při prvním pohledu na menu, kde kromě klasiky v podobě smažáku a guláše nejdeme i takové speciality jako je „expreso“ místo espressa a podobné další gastronomické lahůdky.

Taková restaurace samozřejmě žádnou online pokladnu nepotřebovala, vše se psalo na lístek. Překvapilo mě, že po objednání už jsme si nemohli přesednout k jinému stolu, na který tak nepražilo slunce. Zeptal jsem se pana provozního, proč to nejde. Prý nás má v online aplikaci a nemá funkci „přesadit hosta“. To chápu. Dali jsme se do řeči a hned po druhé větě následoval příval výtek směrem k Babišovi a hlavně EET. Zeptal jsem se, kolik je to stálo a i taková malá bazénka bude platit navíc 1 000 Kč měsíčně a pořizovací náklady na techniku byly 50 000 Kč. Část z toho si podnikatel může odepsat, ale to není podstatně. Co je na celém EET nejhorší nejsou snad ani náklady, šílený je hlavně ten opruz. Místo toho, aby se hospodský věnoval hospodě a dobrým jídlům, tak řeší terminály, čtečky, aplikace, tiskárny a hlavně žije v neustálém strachu, aby něco nepokazil, protože i za hloupou chybu může pořádně zaplatit. V takovém prostředí se obava z podnikání stále zvětšuje, na podnikatele je hon, hlavně na ty malé a střední, kteří konkurují velkým korporacím jako je třeba Agrofert.

Balkánská sranda nás bude stát mnoho hospod, bazénka snad přežije, ale i tak přestane některé aktivity dělat, protože nikdo nebude pár jídel rozvážet s online pokladnou. Můžeme se jen těšit, že po prvním roce se prokáže, že státní pokladna moc nezbohatne, že přijatí ministerští úředníci a další spojené náklady budou stát víc, než co kdo vůbec může zaplatit. Jsem přesvědčen, že tento experiment je nutné co nejdříve zrušit.

Roman Jandík

Předseda ODS Roztoky

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama