Radek Nejezchleb

  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.09.2016 8:07:11

Všehoschopná Maxová a rozpad hnutí ANO

Všehoschopná Maxová a rozpad hnutí ANO

V jihočeském hnutí ANO řádí jako tajfun všehoschopný zdejší lídr, poslankyně Radka Maxová. Babišovo hnutí se nechalo semlít soukolím tuzemské politiky. A velice ochotně. Jaké alotrie nám hnutí ANO ještě natropí, než se zcela rozloží?

       Po přečtení mnoha článků z veřejných zdrojů a při sledování dění v jihočeské organizaci hnutí ANO mám spousty otázek. Po vstupu názorově nesourodých kandidátů hnutí do krajských voleb, se musím tázat, zda také rozloží kraje, jako to udělali v Brně, Opavě, Českých Budějovicích a dalších městech. Nebo jim budou stačit dozorčí a správní rady či účasti v představenstvech podniků, kde mají města svá procentíčka a oni dají pokoj, jelikož své již dostali?  Vše nasvědčuje tomu, že tento boj o koryta a výhodné vstupy do dozorčích a správních rad (převážně placených), byly důvodem, proč byla uvedená města tímto hnutím rozložena.  Co mne k tomuto vede? Stačí si projít děni v jihočeském hnutí ANO, kde jako tajfun řádí všehoschopný lídr hnutí, poslankyně Radka Maxová. Co již všechno stihla, aby včas před volbami odstranila své konkurenty a nepohodlné členy?  Z veřejně přístupných zdrojů jsem se dočetl například následující.


        Na krajském sněmu ANO, na němž se několik členů hnutí vzdalo své kandidatury do krajských voleb, bylo příčinou údajně toto: „Nejpodstatnějším důvodem mého odchodu je způsob vedení kampaně s tím, že hlavní vizí jihočeské organizace hnutí ANO je vyhrát. Vyhrát není vize, to chce každý. Vítězství je důsledkem dobré práce organizace, ale o té nejsem přesvědčen," vysvětlil odstoupení z kandidátky a odchod z hnutí českokrumlovský zastupitel a místopředseda MO Vojtěch Němec. Prachatická zastupitelka Radka Paulová, jež se rovněž vzdala kandidatury a spolu s dalšími šesti členy prachatické organizace vystoupila z ANO, zastává názor, že jihočeská organizace opouští základní vize hnutí. Tak svůj krok komentují členové hnutí ANO, kteří opustili jihočeskou organizaci.


        Bývalí politici ANO založili v Brně nové hnutí PRO 2016. Předsedkyní zvolili Radku Paulovou. Do celostátní politiky se nový subjekt zatím nechystá, v podzimních krajských volbách kandiduje v Jihočeském kraji. Svůj krok odůvodňují tím, že cesta, jíž se vydalo ANO, není správná. Zásadním problémem ANO, jak uvedla Paulová, je nedostatek komunikace, informovanosti, zákaz komunikace napříč hnutím, direktivní nařízení mlčet a nic neříkat, jenom kývat.


      Ale vraťme se k poslankyní hnutí Radce Maxové a jejímu dvornímu asistentovi Petru Novákovi. Paní Maxová je velmi plodná, dalo by se usuzovat podle členství v mnoha sněmovních výborech, podvýborech a komisích, či meziparlamentních skupinách. Pan Novák je zase členem komise rady pro  tělovýchovu, předseda finančního výboru zastupitelstva města Tábora, anebo členem představenstva společnosti Teplárna Tábor, a.s. A taktéž asistentem paní poslankyně. Dá se vše zvládnout a poctivě pracovat, nebo jde u nich jen o vybrání částek za přidělené posty a někdy i za neúčast v placených komisích, správních a dozorčích radách? Jaká je jejich docházka, jak dlouho pobývají na zmíněných schůzích, než třeba předčasně odejdou. Může to někdo spočítat, nebo doložit? Nevím, jaké vzdělání má tento velice mladý a chytrý pán. Je vidět, že člověk takových kvalit nemusí mít ani vysokou školu, stačí škola života a může řídit město. U paní Maxové je to asi jinak. Ta se pro množství funkcí musí rozkrájet, aby vše odpracovala.


        Jak jsme již zvyklí z předešlých let, kdy má každý poslanec či zastupitel mnoho funkcí, samozřejmě placených, jsou i tací, jež pro množství či jejich odbornou složitost tyto funkce nezvládají. Vadí to někomu? Před volbami hnutí ANO na tento nešvar poukazovalo, přičemž deklarovali, že jsou jiní. Obávám se, že Babišovo hnutí se nechalo semlít soukolím tuzemské politiky. A velice ochotně. Nesourodý spolek středo - pravých politiků ještě natropí pěkné alotrie, jež později hnutí ANO zcela rozloží. O tom nepochybuji.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama