Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.10.2016 6:15:55

Odstartoval 20. ročník Týdne knihoven

Odstartoval 20. ročník Týdne knihoven

Od 3. – 9. října probíhá po celé republice jubilejní 20. ročník Týdne knihoven.

Od 3. – 9. října probíhá po celé republice jubilejní 20. ročník Týdne knihoven. Celostátní akce, kterou vyhlašuje pravidelně Svaz knihovníků a informačních pracovníků (SKIP), se účastní malé i velké knihovny, probíhá v nich řada soutěží, autorská čtení, burzy knih, přednášky, autogramiády a další akce.

„Naše Středočeská vědecká knihovna v Kladně začíná Týden knihoven knižním bazarem, na kterém jsem nemohl chybět, a pak má každý den zajímavou ochutnávku, od básníka Krchovského přes řemeslo vypravěčů až po ohodnocení neprofesionálních knihovníků,“ představil zapojení knihovny do „Týdne“ radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek.

Pondělní knižní bazar nabídl živý trh, kde byly knihy distribuovány zdarma nebo za symbolickou cenu. „Neodolal jsem a získal jsem do své knihovny Citadelu od Antoina de Saint-Exupéryho, jednu odbornou knihu a jednu kuchařku…“ pochlubil se radní Štefek.

V úterý v knihovně proběhne autorské čtení básníka J. H. Krchovského, který bude číst ze své nejnovější básnické sbírky s názvem „Já už chci domů“. Autor byl v mládí ovlivněn prostředím pražského undergroundu a zejména osobností Egona Bondyho. Od svých dvaceti let publikoval v samizdatu a po roce 1989 i časopisecky. Autor patří k nejoblíbenějším a nejčtenějším českým básníkům poslední doby, jeho knihy vyšly v mnoha reedicích. Většinu života prožil v Praze, nyní žije převážně v Brně.

Ve středu bude Týden knihoven pokračovat výletem do dětství jednoho dědečka – podvečer bude věnován řemeslu vypravěčů – v inscenaci s názvem "Děda Jožka" bude hrát a vyprávět Martin Hak, který si připravil několik krátkých příběhů.  Martin Hak je vypravěčem příběhů a učitelem vyprávění. Martin sám o svém řemesle říká, že „všechny příběhy, skutečné, staré, současné, pohádkové, mýtické, ... jsou krajinami plnými lidské zkušenosti a inspirace a vypravěč je průvodce, který druhé do příběhu umí vzít na výlet tak, že okolní svět na chvíli zmizí, abychom jej po návratu mohli vidět novýma očima“.

Ve čtvrtek budou v knihovně vyhlášeni vítězové soutěže Středočeský Kramerius 2016.  Účelem ocenění je podpořit aktivní dobrovolné knihovníky v jejich knihovnické práci a zároveň motivovat další, aby je následovali. Pět pověřených knihoven vybírá oceněné podle řady kritérií, mezi které patří například aktivita, pořádání akcí, otevírací doba, stav knihovního fondu a jeho doplňování, aktivní komunikace s pověřenou či krajskou knihovnou, vybavení knihovny aj.

V podvečer na akci naváže přednáška Evy Boháčkové o psychologii pohádek. Zaměřuje se na poselství, které v pohádkách hledají i dospělí. Mohou je chápat i jako nadčasové poselství ukrývající klíč k tajemství lidské duše. Právě v pohádkách mohou hledat oporu ve svízelných situacích, nacházet naději, že nakonec všechno dobře dopadne a nechat se inspirovat při rozhodování na našich životních křižovatkách.

V pátek Týden zakončí vyhlášení výsledků soutěže Literární kvíz, kvíz probíhá již od pondělí v prostorách knihovny.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama