František Zwyrtek

  • NEZ
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.10.2016 18:58:12

Pana Harapese je mi upřímně líto. A na pustý ostrov bych jel s Hušákem

Pana Harapese je mi upřímně líto. A na pustý ostrov bych jel s Hušákem

Poslechl jsem si rozhovor Vlastimila Harapese s Michaelou Drtinovou. Napřed šok, pak lítost nad bezbranným mužem tance. Co to probůh bylo?

Protože co z rozhovoru vyplynulo? Do Senátu na Praze 6 kandiduje ne kandidát, ale jméno bez jakéhokoli obsahu. Pan Harapes umí tančit, ale jinak neví nic a ničemu nerozumí. Na rozhovor přišel totálně nepřipravený, vůbec nepochopil, co se po něm žádá. Není ani z Prahy 6, takže prostě neví. Nechápe. Nerozumí.

Řekli mu, ať kandiduje, a on prostě kandiuje. Proč vlastně, sám neví.

Já zase nevím, co by pan Harapes dělal v Senátu. Tedy vím - nic. I kdyby chtěl. Nemůže, neumí. Je ve světě politiky, zákonů a řízení státu zcela ztracen. Zcela bezbranný mezi těmi protřelými tygry. A ladné piruety - ty se tam vůbec nenosí.

Zkrátka jeho strana postavila do volebního klání zcela bezbranného, nepřipraveného a nezkušeného člověka, který má pro ni cenu jen toho jména.
Čímž ho ve své podstatě neskutečně ponížili. Zneužili. Museli vědět, že při rozhovorech shoří jak papír. A on shořel. Zesměšnil se. Z důstojného mistra baletu na odpočinku se stal nedůstojný paňáca ve jménu politiky, která je mu zcela cizí. Zatímco na pódiu by to byl balet, tady to byl šlapák slona v porcelánu. A co slona, malého ratlíka.  

Proč se nechal Vlastimil Harapes takto zneužít? Proč ze sebe dělá takovou figurku? Možná za slib senátorského platu, kdyby to vyšlo. A ta strana by taky nepřišla zkrátka. Nevím. Ale lidská důstojnost přece není o penězích. Takže mi bylo v tu chvíli Vlastimila Harapese opravdu líto, a v některých momentech jsem se styděl za něho. Neměl to zapotřebí. Stalo se.

A proč jsem si toho všiml?

Prahu 6 sleduji, protože tam Nezávislí mají svého kandidáta. A já jsem už dlouhá léta předseda Nezávislých. Máme stovky zastupitelů, jsme pilíř obcí a měst. A jediní opravdu Nezávislí. Takže se snažíme sem tam rozčeřit vody. Nic jiného moc nemůžeme - do televize nás nezvou, že jsme malí, vyrůst nemůžeme, protože nás nezvou do televize. Začarovaný kruh, který recykluje stále stejné značky.

Jako předseda jsem pořád nevěděl, co bych o tom našem kandidátovi řekl, protože on to zvládá docela sám. Nepotřebuji berličky, nepotřebuje, abych se s ním fotil. Jen se občas zeptá na názor - a to zase oceňuji já.
Až jsem na to ale přišel, co mohu napsat. Motivoval mne k tomu právě pan Harapes, kterého si jako umělce vážím. 

Kdybych byl v situaci, že si musím vzít na pustý ostrov některého z kandidátů na senátora na Praze 6,  abych s ním přežil, tedy silnou osobnost, která se, s odpuštěním, nepodělá, pak to bude právě Aleš Hušák. S ním bych nezahynul, protože je to zkušený, znalý a odvážný chlap, který se jen tak něčeho a někoho nelekne. Namísto filozofování by něco ulovil, a namísto krčení rameny by zabydlel jeskyni, porazil strom a rozdělal oheň. Protože něco umí, a umí to využít.

Říkám to v klidu, protože jako jeden z mála už vím, jak to bylo se Sazkou. Vy se to budete moci dočíst brzy taky. A budete asi koukat. Jak jsem koukal já.

Co však vím taky zcela jistě, že na ten ostrov bych si nevzal nikoho z těch všech ostatních, nejméně pak právě Vlastimila Harapese - ten by totiž spíše čekal, že se o něho postarám já. Přitom jsou to všechno sympaťáci - to ale do džungle, a tou politika je, prostě nestačí. Tam slabší kusy hynou, nebo se stanou neviditelní.

A schválně - myslíte si, že by byl Aleš Hušák neviditelný? Nebo by se bil jako lev?
No vidíte.


Pokud kdo má rozčeřit ty stojané hnijící vody, pak je to právě správně načasovaný a správně motivovaný a možná správně naštvaný bílý muž Aleš Hušák. Chce nám říct pravdu o Sazce (těšte se!), a pak chce bušit do mikrofonu za zdravý rozum. Nechce kecy, ale činy. A to je to, co ho odlišuje od řady jiných. Tah na branku.  Síla. Sebevědomí. Nepopíratelná inteligence a znalosti. Nic z toho jsem neslyšel v rozhovoru s panem Harapesem.

Tam jsem slyšel milý hlas zmateného a bezbranného umělce, který jaksi neví, kde se to vlastně ocitnul. A na to je skutečně senátorského mandátu škoda, a není to důstojné ani pana Harapese. Opomíjeje to, že přesně takové lidi kde kdo opije rohlíkem. Nebo koblihou. Ale senátoři mají mluvit za sebe. Mají-li co mluvit.

Proto jsme nominovali Aleše Hušáka. Takové dravce, kteří vědí, o co go,  politika potřebuje - aby z nás ti nahoře nedělali blbce.
Tedy nechceme loutky. A tou se pan Harapes bohužel stal. A jak říkám, bylo mi ho upřímně líto, protože si vážím toho, co umí. Ale politika to rozhodně není.

Kdybych byl občanem Prahy 6, volím dravce, s nímž přežiji.
Nebo alespoň zruším modré zóny :-).






















 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama