ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.05.2011 15:41:49

Hejtmana Michala Haška přijal při generální audienci papež Benedikt XVI.

Hejtmana Michala Haška přijal při generální audienci papež Benedikt XVI.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek se 18. 5. 2011 za účasti velvyslance ČR u Svatého stolce Pavla Vošalíka a dalších zástupců JMK zúčastnil na svatopetrském náměstí ve Vatikánu generální audience u papeže Benedikta XVI.

Dvouhodinové ceremonii přihlíželo několik desítek tisíc poutníků z celého světa. Hejtman Michal Hašek měl příležitost na závěr ceremoniálu se krátce osobně setkat s papežem Benediktem XVI., pozdravit jej a předat dar Jihomoravského kraje - dílo mistra Jiřího Netíka Zvěstování Panny Marie. V osobním rozhovoru pozval hejtman Michal Hašek jménem kraje Svatého otce k návštěvě jižní Moravy v roce 2013, kdy si připomeneme 1150. výročí příchodu svatého Konstantina a Metoděje na Velkou Moravu. Papež poděkoval hejtmanovi za krásný dar a vzpomněl krátce svoji návštěvu Brna na podzim 2009, kdy sloužil mši na brněnském letišti pro více než sto tisíc poutníků z celé Evropy.

„Osobní setkání s papežem Benediktem XVI. i celá atmosféra generální audience na mne mimořádně silně zapůsobily a budou pro mě nezapomenutelným zážitkem stejně jako návštěva papeže v Brně před dvěma roky. Náš kraj připravuje důstojné připomenutí výročí příchodu Konstantina a Metoděje na Velkou Moravu v roce 2013 a bude nám velkou ctí, pokud v tomto roce papež Benedikt XVI. Moravu opět navštíví,“ dodal Michal Hašek.

Audience byla vyvrcholením třídenní návštěvy delegace Jihomoravského kraje v Itálii a u Svatého stolce. Úterní (17. 5. 2011)  program delegace JMK v italské metropoli patřil především prezentaci Jihomoravského kraje a následným jednáním na české ambasádě v Římě. Prezentacím byli přítomni zástupci italské politické, hospodářské i kulturní scény a čeští krajané. Hejtman JUDr. Michal Hašek zdůraznil především unikátní podporu vědy, výzkumu a inovací, rozvoj lázeňství a vinařské turistiky a pozval italské investory na jižní Moravu. V následné diskusi padaly dotazy také na další osud Velké ceny ČR v Brně, který italští fanoušci motocyklového sportu bedlivě sledují.

Ještě v průběhu prezentace obdržel hejtman Michal Hašek pozvání k návštěvě Florencie. Zástupci italských vysokých škol projevili zájem o spolupráci s brněnskými univerzitami, mimořádný zájem vzbudila činnost Jihomoravského inovačního centra a Jihomoravského centra pro mezinárodní mobilitu. Na závěr hejtman Hašek poděkoval velvyslanci ČR v Itálii J. E. RNDr. Vladimíru Zavázalovi, CSc. za pomoc a podporu jihomoravské mise.

V pondělí 16. 5. 2011 se delegace JMK zúčastnila vernisáže výstavy o kardinálu Josefu Beranovi s názvem "Milovat dobro, odporovat zlu"  na Papežské univerzitě Svatého Kříže a odhalení mramorové pamětní desky u hrobu svatého Cyrila v podzemí baziliky svatého Klimenta. Česká republika je poslední zemí z těch, které se hlásí k odkazu slovanských věrozvěstů, a která na tomto místě nebyla připomenuta.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama