Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.10.2016 8:29:58

Muzeum Hořovicka již dostalo hotové prostory na starém zámku

Muzeum Hořovicka již dostalo hotové prostory na starém zámku

6. října byly slavnostně předány rekonstruované prostory starého zámku v Hořovicích Muzeu Českého krasu, které zde brzy otevře svou pobočku – Muzeum Hořovicka.

6. října byly slavnostně předány rekonstruované prostory starého zámku v Hořovicích Muzeu Českého krasu, které zde brzy otevře svou pobočku – Muzeum Hořovicka.

 „Obnovení Muzea Hořovicka, pobočky Muzea Českého krasu, umožnila partnerská smlouva mezi městem, muzeem a krajem. Pobočka zde má své logické a historické kořeny, již zde byla a pak mělo muzeum v Hořovicích pouze odborné pracoviště. Berounské muzeum má totiž 3 sbírky, berounskou, žebráckou a právě hořovickou, která zde bude prezentována veřejnosti, protože je škoda jí nechat v depozitáři někde pod peřinou,“ sdělil při slavnosti radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek.

„Chtěl bych poděkovat realizačnímu týmu, že prostory zámku rychle zrekonstruoval, aby se již brzy mohlo muzeum otevřít. Město tak pokračuje v revitalizaci areálu starého zámku, který koupilo a chce ho využít zejména pro kulturní a společenské účely,“ dodal starosta města Jiří Peřina, který akci společně s dalšími představiteli Hořovic zahájil.

Pracovníci muzea pak představili přítomným koncepci expozice a několik vybraných sbírkových předmětů, které mají právě na oblast Hořovicka vazby.

Muzeum v Hořovicích bylo založeno městskou radou v roce 1912. V roce 1932 byl založen Musejní spolek v Hořovicích, muzeum se několikrát stěhovalo a nakonec získalo prostory na Státním zámku v Hořovicích, kde se po 2. sv. válce stal správcem muzea právník a archeolog JUDr. et PhDr. Josef Maličký.  Po jeho smrti přešly sbírky do správy Okresního muzea v Berouně a koncem 70. let se Vlastivědné muzeum Hořovice (ve správě okresu) stává detašovaným pracovištěm Okresního muzea v Berouně (dnešního Muzea Českého krasu., p.o.). Muzejní expozice a pracoviště byly na zámku v Hořovicích postupně umenšovány, s tím souvisely i opravy havarijních stavů budovy zámku. Nakonec byla v roce 1995 na zámku instalována pouze expozice Umělecké litiny z hořovického sbírkového fondu, kterou však provozoval formou zápůjčky NPÚ a která v roce 2010 ustoupila novým zámeckým expozicím. Muzeu zůstalo do srpna 2015 na Novém zámku v Hořovicích  v pronájmu již jen kancelářské zázemí kvůli udržení historické kontinuity a správě Hořovické sbírky, která je v Hořovicích umístěna v depozitáři. Tato kancelář se minulý rok přestěhovala z Nového zámku v Hořovicích, který spravuje NPÚ, do prostor Starého zámku.

Hořovice měly zájem o znovuobnovení muzea minimálně od roku 2008, kdy ale nemělo vhodné prostory. Nyní již prostory má, právě v objektu Starého zámku. Město iniciovalo jednání o znovuobjevení muzea a setkalo se na kraji s pozitivní reakcí.

Město Hořovice poskytlo na základě smlouvy pro Muzeum Hořovicka prostory ve Starém zámku a provedlo nezbytné stavební úpravy. Středočeský kraj v nich nyní připraví expozici ze svých sbírek. Expozice bude zaměřena zejména na historii regionu a přispěje společně s otevřením Brd i k rozvoji cestovního ruchu. Nebudou chybět ani multimediální prvky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama