Ing. Ivo Bezecný

mimo zastupitelskou funkci
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.10.2016 17:04:50

Prezident Kruger dnešku

Prezident Kruger dnešku

Jsou politici, kteří z průměrného výsledku dokáží vykouzlit zázrak. Jsou I tací, kteří z nadprůměrného výsledku dokáží vykouzlit propadliště. Inu, I v životě někdy platí kdo chce moc, nemá nic. Projeví se samočistící schopnost?

Prezident Búrské republiky Transvaal Paul Kruger rád říkával, že nikdy nečetl jinou knížku než Bibli. Nosil ji stále při sobě a můžeme ho s ní vidět na řadě dobových vyobrazení. Jistě v ní našel mnohá poučení, protože svou malou bílou republiku kočíroval v nepřátelském černém světě statečně a uvážlivě po mnoho těžkých let až do hrdinského konce v podobě porážky v Búrské válce a podřízení se zájmům mnohem silnějšího Britského impéria (1902).

I některým našim politikům bych doporučil věnovat tomuto literárnímu dílu daleko větší pozornost, a to nejen citátům, které se jim tu a tam hodí na zvýraznění jejich znalostí a sečtělosti. Při pohledu na některé neukojené ambice mi vytane na mysl třeba následující Ježíšovo podobenství – velmi volně parafrázováno následovně. Jsi-li pozván na hostinu, nikdy si nesedej na místo hned vedle hostitele. Může se stát, že přijde někdo důležitější, než jsi ty a ty mu budeš muset své místo uvolnit. A jediné, které zůstane, bude až na samém konci stolu…

Nechme Krugera Krugerem a podívejme se na jiný příklad ze života. Tentokrát sportovního. Nastoupí nový trenér k týmu na druhém místě tabulky. Na vedoucí pozici ztrácí 4 body a má dobré předpoklady bojovat o špici a účast v evropských pohárech. Problémem mohou být vztahy uvnitř týmu, trenér nenominoval do zápasů svého nejlepšího hráče, neboť je prý již za zenitem své výkonnosti a je třeba dát přednost mladým…Přesto sebevědomě prohlásí, že se jeho tým stane vítězem soutěže. Uplyne pár kol a jeho tým už není ani na druhé pozici, ale ocitá se hluboko v poli poražených. Peníze z účasti v evropských pohárech mizí v nenávratnu. Následuje vysvětlování - já to tak nemyslel, a mně se zdálo, že ,bla bla bla…Následuje dominový efekt, rozprodej hráčů, konec nadějí na účast v dalších soutěžích….

 Tak už to v životě chodí. Kdo chce moc, nemá často nic. Nebo také velká huba-malé činy.

Ale co akcionáři týmu, budou jen nečinně přihlížet?

Pokud se snad někomu zdá, že situace připomíná povolební vyjednávání v některých krajích, pak vězte, že jde o podobu čistě náhodnou.

A to je celý.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama