Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.10.2016 6:11:29

V Roztokách se slavil Mezinárodní den archeologie

V Roztokách se slavil Mezinárodní den archeologie

Zajímavý program obohatil oslavy Mezinárodního dne archeologie ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy.

Zajímavý program obohatil oslavy Mezinárodního dne archeologie ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy.

„Návštěvníci se mohli pomocí hry s šifrovanými zprávami seznámit s těžkou prací archeologa a dokonce si najít i poklad. A ne ledajaký, skutečný,“ podotkl radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek.

Mezinárodní den archeologie se v muzeu i v ČR koná již potřetí. Návštěvníci muzea si mohli na řadě stanovišť vyzkoušet práci archeologů a dozvědět se něco o době bronzové a únětické kultuře. Ve hře pro všechny generace se dozvěděli umístění unikátního pokladu, který se skládá z téměř 130 předmětů únětické kultury starší doby bronzové. Poklad dosud nebyl vystaven a restaurované jsou zatím jen některé předměty. Mezi vystavenými předměty nechybí ani bronzová dýka s pochvou, která byla na konci srpna nasnímána pomocí modulárního mikrotomografického scanneru v Centru Excelence v Telči. Nechyběly samozřejmě ani komentované prohlídky pokladu, otevřeny byly i stálé expozice a krátkodobé výstavy a navštěvovaný byl i 2. ročník mezigenerační výstavy výtvarných a literárních prací dětí, mládeže a seniorů Středočeského kraje Očima generací – souznění.

Poklad zůstane pro veřejnost vystaven do 30. října 2016.

Mezinárodní den archeologie (MDA) je oslavou archeologie a nadšení z objevování. Každoročně třetí sobotu v říjnu různé archeologické organizace napříč světem nabízejí archeologický program a aktivity návštěvníkům všeho věku a všech zájmů. Může mít podobu archeologického festivalu pro rodiny, návštěvy archeologické lokality, cvičných vykopávek, přednášek nebo návštěvy archeologa ve škole.  Poprvé byl slaven v USA v roce 2011, rychle však pronikl do zahraničí a v roce 2013 už jej slavilo přes 70 tisíc lidí v různých zemích světa. V roce 2014 se MDA poprvé konal i v České republice.

„Jsem rád, že některý příští ročník se možná budeme moci pochlubit i interaktivní archeologickou expozicí Stopami věků, která by měla vzniknout v objektu původní stodoly v areálu Středočeského muzea v Roztokách u Prahy. Rada kraje již tento záměr schválila a pracuje se na něm,“ dodal radní Štefek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama